A történelmi üzletek megmentéséért fogott össze négy európai nagyváros

Európa legrégebbi (1732-ben nyílt) könyvesboltja Lisszabonban. Az 1221-ből származó gyógyszertár Firenzében. Egy 1879-ben létesített tejbolt Drezdában. Csak néhány a régebbi korokból származó, történelemmel rendelkező üzletek közül. És még jó néhány kevésbé ismert is létezik, amelyek bár jelentős kulturális értéket képviselnek, ki vannak téve a változó modern idők szeszélyeinek.

Lisszabon: Old Silva and Feijoo szardínia boltjaForrás: Alessandro Cristiano/Shutterstock

Ezért négy európai nagyváros, Barcelona, Párizs, Róma és Lisszabon összefogott ezeknek az emblematikus történelmi üzleteknek a megőrzéséért.

Megfogalmazásuk szerint az emblematikus létesítmények olyan üzletek, amelyek egyedi karakterrel és történelmi hagyományokkal rendelkeznek. Egyes esetekben évszázadosak, ami a cégtulajdonosok több generációjának erőfeszítéseit és elhivatottságát igazolja. A kultúra és a kreativitás megnyilvánulásának egyértelmű példái, amelyek tárgyi és szellemi kulturális örökséget is képviselnek egyszerre.

Hozzájárultak a gazdasági fejlődéshez, identitást teremtettek, munkahelyeket hoztak létre, sok közülük pedig mára turisztikai attrakcióvá vált.

Jelenleg egy sor tényező veszélyezteti a létüket, mint például bizonytalan életképességük a modern időkben, a dzsentrifikáció és az ingatlanokra gyakorlot nyomás, a digitális megosztottság, vagy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás.

A négy város egy nemzetközi charta létrehozását javasolja, amely meghatározná mi minősül védelemre érdemes történelmi üzletnek, írja a themayor.eu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek