Rekordkorán kezdődött el a cseresznyefa-virágzás Tokióban

Tíz nappal korábban az átlagosnál és hat nappal korábban a tavalyinál kezdődött meg a cseresznyefa-virágzás Tokióban, írja az MTI. A Japán Meteorológiai Szolgálat (JMA) illetékese 11 nyiladozó bimbót számolt össze helyi idő szerint kedden délután egy szomei josino fajtájú, referenciaként használt cseresznyefán a Jaszukuni-szentélyben, ami elég volt ahhoz, hogy hivatalosan is megkezdődöttnek nyilvánítsák a tavaszköszöntő szakura ünnepet. A virágzó cseresznyefa várhatóan körülbelül egy hét múlva tündököl teljes pompájában.

A Tokyo Sky Tree adótorony, virágzó cseresznyefával az előtérben a japán fővárosbanForrás: AFP/Stanislav Kogiku/picturedesk.com

A japán fővárosban már 2020-ban és 2021-ben is március 14-én kezdődött a cseresznyevirágzás, korábban, mint bármikor a feljegyzések 70 évvel ezelőtti kezdete óta. Tavaly a virágzás hat napot "késett".

A Hikan-zakura, más néven (prunus campanulate) virága az oszakai Suminoe Koen ParkbanForrás: The Yomiuri Shimbun/Naoki Maeda/AFP

A JMA előrejelzése szerint szerte az országban a sokévi átlagnál korábban virágba borulnak a cseresznyefák a szokásosnál melegebb idő miatt. A meteorológusok nem zárják ki, hogy a jelenség összefügg a globális felmelegedéssel.

A Hikan-zakura virágaForrás: The Yomiuri Shimbun/Naoki Maeda/AFP

A tokióiak a koronavírus-járvány okozta három év szünet után újra kivonulhatnak a városi parkokba, hogy piknikezéssel egybekötve gyönyörködjenek a cseresznyefák fehér-rózsaszín virágaiban. Noha idén engedélyezett a piknikezés, az önkormányzat a csoportos cseresznyevirág-nézésről való önkéntes lemondást javasolta a járványveszélyre tekintettel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek