Műemléki kincseket találtak a veszprémi várnegyed megújítása során

Korábban nem ismert barokk csatornarendszert, falfestéseket, középkori várfalszakaszokat és befalazott kemencéket is találtak a veszprémi várnegyed felújítási munkálatai során.

Tizennyolc épület újul meg a 2020-2025 között megvalósuló veszprémi várnegyed beruházás során. Mivel műemléki épületekről van szó, ezért a kivitelezést és magát a tervezést is egy jelentős kutatási, feltárási munka előzte meg. Ennek során pedig a szakemberek számos, korábban alig, vagy nem is ismert kincsre, érdekességre bukkantak.

Veszprémi VárForrás: Idegenvezetők Veszprém/Facebook

„Elfalazott kemencéket, középkori várfalszakaszokat, barokk csatornarendszert, különböző falfestéseket, régi mesterek kézjegyeit és számos régészeti leletet fedeztünk fel a beruházás előkészítése és a kivitelezési munkái során" – hangsúlyozta Vavra Áron, a veszprémi várnegyed megújításának műemléki projektvezetője.

A Veszprémi várnegyed restaurációjaForrás: Veszprémi várnegyed

A kezdeti szakaszban valamennyi felújítandó épületről készítettek az építéstörténetét és értékeit összegző, úgynevezett építéstörténeti dokumentációt és értékleltárt. Már ezek a vizsgálatok is számos újdonsággal szolgáltak, több középkori várfalszakaszt sikerült azonosítani, valamint középkori és kora újkori temetkezések is előkerültek.

Az építészeti tervezéshez kapcsolódó talajmechanikai vizsgálatokhoz szükséges földmunkák során további régészeti leletekre bukkantak. Számos érme került elő az Árpád-kortól egészen a 19. századig a különböző átépítések során feltárt rétegekből. Ezek mellett több kifejezetten érdekes és szép kegyérme is előkerült, valamint korabeli használati tárgyakat, üveg és kerámia edényeket, kályhacsempe töredékeket is nagy számban találtak.

A Szent József Ház délkeleti sarokhelyiségében feltárt középkori várfalForrás: Veszprémi várnegyed

„Emellett az épületeken belül több esetben azonosítottunk nem várt falfestéseket, amelyekről eddig semmit sem tudtunk. Ilyet találtunk az Érseki Palotában, a Kisszemináriumban, vagy a Körmendy Házban is." – magyarázta Vavra Áron. Az ilyen feltárások a felújítási terveket is megváltoztathatják, annak függvényében, hogy a részleges vagy teljes körű feltárás, vagy a kutatóablakok visszatakarása mellett döntenek.

„Minden feltárt értéket szeretnénk megőrizni, ennek módja viszont mindig kérdés, nagymértékben függ a feltárt elemek állapotától is. Több esetben is előfordul, hogy egy-egy értékes elem megőrzését úgy tudjuk vállalni, ha visszatakarjuk. Ilyenkor nem tudjuk megmutatni a látogatóknak, de a feltárt elemek eredeti állapotának megőrzése, az állapotromlás megelőzése elsődleges feladat. Ilyen esetekben alapos dokumentáció készül, így a későbbiekben, ha lehetségessé válik a bemutatás, könnyebben, célirányosan helyreállíthatóak lesznek" – ismertette a folyamatot a szakember.

A Körmendy-ház hátsó udvarán feltárt alápincézetForrás: Veszprémi várnegyed

A beruházás idén fontos mérföldkőhöz érkezik: 2023 húsvétján a liturgikus eseményeket már a megújult Szent Mihály Főszékesegyházban tartják meg. Májustól pedig ismét látogatható lesz több épület is, úgy, mint a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház és az Érseki Palota egyes terei, valamint elkészül valamennyi – megújításban érintett épület – tető- és homlokzati munkája. Májustól folytatódnak a januárban már egy hétvége alkalmával megtartott várséták.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek