Ilyen kavargó szenvedélyesség rejtőzött Petőfi szerelmes versei mögött

A szerelmes kültőt, Petőfi Sándort ismerhetjük meg a Várkert Irodalom „Irodalmi szerelmek" sorozatában március 14-én. A legendás költő ismert szerelmi versei ciklusokhoz kapcsolódnak, a ciklusok mögött azonban valós kapcsolatok, szerelmek rejtőznek. A nagyszabású esten beszélgetésen, zenés felolvasószínházon és egy kapcsolódó rövidfilm vetítésen keresztül ismerhetjük meg bővebben Petőfi Sándort.

Csak illusztrációForrás: Alejandra Quiroz / Unsplash

A költő születésének 200. évfordulója apropóján, határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Arany János barátja, vándorszínész, költő, százados. Ismerjük, de mit tudunk kezdeni Petőfi örökségével a 21. században? Miként tudjuk a mai korba átmenteni a nyelvét, verseit? Mit üzen ez az életmű és Petőfi egy mai fiatalnak? Miként érinti meg a ma?

Az Irodalmi szerelmek sorozat legújabb programjának idején megismerhetjük a költő kapcsolatát Csapó Etelkával, Mednyánszky Bertával és Szendrey Júliával. De magát Petőfit is felfedik a meghívott vendégek: mesélnek arról miként lett a költő festmények, színpadi és opera feldolgozások központi alakja, és hogy miként tudnak a költeményei közérthetően szólni mindenkihez.

Aki ellátogat a rendezvényre a Várkert Bazárba, az személyesen is találkozhat Háy János íróval, Margócsy István irodalomtörténésszel, Adorjáni Bálint színművésszel, Kacsó Hanga népdalénekessel, és Márkos Albert csellista, zeneszerzővel.

A program háziasszonya Juhász Anna irodalmárForrás: Várkert Bazár

A március 14-i programot a Sose lesz vége című kisjátékfilm vetítése zárja majd. A közönségtalálkozón ott lesz Somossy Barbara rendező, Koltai Lajos operatőr, a rendező mestere és Szűcs Nelli, a film egyik főszereplője. Az „Irodalmi szerelmek" háziasszonya és szerkesztője Juhász Anna irodalmár lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek