Magyarországi rémtörténetek kicsiny tárháza - ijesztő legendák nyomában

Ha beleovasgatunk a magyar népi legendákba, érdemes úgy nekikészülni, hogy hidegrázós, borzongatós élményekben is részünk lesz. Most bemutatunk pár ilyen történtet, amelyekben szörny, szellem, és egyéb misztikus lények is felbukkannak. Kapaszkodjatok meg, egyik-másik történet nem is olyan régen írodott!

A siroki várúrnő szelleme

A Siroki vár úrnője, Kompolti Gizella édesapja halála után magába zuhant és megfogadta, hogy soha többet nem szeretne boldog lenni. Bezárkózott várába, hogy távol tartsa magát mindentől. Egyszer hét vitéz érkezett hozzá szállás reményében. Gizella befogadta őket, valamint az egyik vendég szívét is elnyerte. Az úrnő szépsége azonban a többi látogatót is megigézte, és karddal estek egymásnak.

Siroki VárForrás: Siroki Vár FB - Bata Tamás

Gizella választottját leszúrták, ezért az úrnő bosszút állt, megölte a győztest, majd a mélybe vetette magát. Az arra látogatók napnyugta után néha látni vélik Gizella szellemét, ahogy leugrik a vár faláról. A szóbeszéd szerint, néha még a vitézek szellemei is felbukkannak.

A bűzös badacsonyi görényember

Ha rangsorolni kellene a legtitokzatosabb magyar mitikus lényeket, mondhatjuk, hogy ezt a címet a Balaton-felvidéken tanyázó szörny kapná. A sejtelmes lény igen ritkán mutatkozikmeg, de ha felbukkant, akkor rettentő bűzt áraszt magából. A monda szerint a görény és róka keverékére emlékeztető lény a beszámolók szerint erdei állatok vérét szívja, de embrre is rátámad. Kedvenc helye a badacsonyi borospince, legtöbbször ezen a környéken vélték látni.

Varbi, a Varbói-tó szörnye

A Pitypalatty-völgy leggyönyörűbb látványossága a Varbói-tó, ami minden évben számos turistát csalogat magához. Azonban nem csak látványa hívogató, hanem története is. A Varbó község lakói már többször látták, hogy a tóból kiemelkedik egy sárkányszerű lény.

Varbói-tóForrás: varbo.hu

A szörny annyira a faluhoz nőtt, hogy még el is nevezték Varbinak, akinek minden éveben ünnepséget szerveznek, hogy a felszínre csalogassák. Az odalátogatók közül eddig még senki sem tudta lefotózni, ezért arra gyanakodnak, hogy csak a helyiek színes fantáziájának szüleménye.

A beregi farkasember

Nemrégiben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy ott lakó találkozott a legendás lénnyel először. Az éjszaka közepén a kocsmából hazasétáló férfi az erdőben egy farkasembert látott, akinek kinézete egy hatalmas, fekete kutyáéra hasonlított. Jég kék szemi csak úgy világítottak a sötétben, fülei pedig hegyesek voltak. A beregi farkasemberrel azóta több helyen is összefutottak, de szemtanúk eddig mindig szerencsésen megúszták. Hogy midez a kocsmában elfogyasztott ital és egy sötétben kóborló kutya találkozásából született, nem tudjuk.

A Pozsonyi utcai lakótelep furcsa zaja

Az újpesti Pozsonyi utcai lakótelep története a mai napig rettegésben tartja az ott lakókat. A házakat egy felszámolt temetőre építették 1969 és 1972 között. Az építkezések során még számos emberi csontvázra bukkantak, és sok kellemetlen véletlent is dokumentáltak. Az építkezési folyamatok alatt gyakoriak voltak a meghibásodások, és a szokottnál is több apró baleset történt.

Újpesti lakótelepForrás: Czimmy/Wikipedia

A biztonsági őr állítólag éjjelente hirtelen elsuhanó árnyakat látott, a beköltözés után pedig több lakó is fura léptekről, kopogásokról, sőt, egyesek a lakásaikban fel-feltűnő alakokról számoltak be. A beköltözők elmondása alapján horrorfilmben érezték magukat: éjszaka nyikorgó hangokat, kiabálásokat hallottak, a tévék és rádiók önálló életre keltek. Többen elköltöztek, és a lakótelep rémült hangulata azóta csendesedett, de néha napján még mindig beszámolnak furcsa eseményekről.

A mátrai sárkány

A helybeliek úgy tartják, hogy régen szerencsehozó sárkány élt a Mátra erdeiben, akit szeretett aw falu népe Amikor a Kompolti család utolsó férfi tagja elhunyt, a sárkány megsiratta a családot, s mivel a vártemplomban helyezték örök nyugalomra a falu urát, a sárkány leereszkedett a vár kútjába, hogy mellette lehessen. Ezeréves álom vette így kezdetét, és a legenda úgy tartja, hogy az ezer év letelte után a sárkány felébred, a várfalak újra felépülnek, a lovagok pedig visszatérnek, és őrködnek a szeretet és béke felett.

MátraForrás: MTÜ

Ám amíg ez az idő eljön, a sárkány addig is szerencsét hoz azoknak, akik leheletét belélegzik, ha ásít. Hogyan? Egy pénzérmét kell a vár kútjába dobni, s ha nem hallatszik, akkor ásít a sárkány, így az érme a nyitott szájába hull. Ellenben ha koppan a pénz, akkor a sárkány alszik, s a pénz a pikkelyére esett.(Forrás: Forrás: Fanny magazin, origo.hu)

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek