Ismét bezárt Székelyföld egyik legkeresettebb turistalátványossága

Bezárták a látogatók előtt hétfőn a parajdi sóbányát, miután talajvíz szivárgott be a régi tárnákba, és ennek hatására megnőtt a látogatható csarnokok levegőjének nedvességtartalma – írja az MTI, a romániai turisztikai látványosság vezetőségére hivatkozva.

2010. július 12. Látogatók a parajdi (Praid) sóbányábanForrás: MTI

A Hargita megyei bánya Székelyföld egyik legkeresettebb turisztikai attrakciója. Az intézmény közösségi oldalán azt írták, hogy kedd reggeltől ismét fogadják a látogatókat.

A létesítmény vezetője Sebestyén József szerint a beázást az utóbbi napok heves esőzései és a hó olvadása okozta. Az igazgató szerint több órára van szükség, hogy kiszellőzzenek a föld alatti csarnokok és a turisták újra használhassák ezeket.

A parajdi sóbányát legutóbb 2022. július 23-án kellett hasonló okok miatt bezárni. Akkor a turisták számára megnyitott csarnokok felé vezető járat mennyezetén kezdett el beszivárogni a sótömb fölötti talajvíz, és paladarabok hullottak az útra. Két hónapig volt zárva a létesítmény, amíg a szakembereknek sikerült orvosolni a problémát és biztonságossá tenni a bejáratot.

A parajdi sóbánya Székelyföld egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója. A felszín alatt 120 méterre található látogatható csarnokokban naponta 2500-3000 személy is megfordul. A látogatási szinten játszóterek, foglalkoztató és kikapcsolódási terek, ökumenikus kápolna és moziterem is várják a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek