Csodálatos tájakon halad Erdély új túraútvonala

Október nyolcadikán nyitják meg hivatalosan az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat - közölte szerdán az MTI-vel az útvonalat kiépítő Tasuleasa Social Egyesület.

Az egyesület célja, hogy fellendítse a faluturizmust azzal, hogy hozzáférést biztosít az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez. Mint írják, ez a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket is előmozdítja.

Az útvonal Segesvárat is érintiForrás: Gaspar Janos/Shutterstock

A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén az elmúlt négy évben több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye négyszáz településén.

A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg. Ezek mindegyikét egyedi módon faragták ki amatőr vagy híres kőfaragók az egyesület nyári táboraiban. A faragásnál a helyi motívumokra is igyekeztek tekintettel lenni. Székelyföldön például sok tulipános motívum került a kilométerkövekre, de sok esetben a kőfaragók fantáziája érvényesült.

Az októberi avatóünnepségen az átszelt régiók kulturális, kulináris sajátosságait kívánják bemutatni egy vásár keretében, és érdekes beszélgetésekre is sort kerítenek.

Erdélyi táj (illusztráció)Forrás: Bergadder/Pixabay

Székely Anna, a Tasuleasa Social Egyesület ügyvezetője azt ajánlja, hogy aki a Via Transilvanica bármelyik szakaszán elindul, töltse le az út honlapjáról az útikalauzt, amelyet ő maga írt. A segédlet jelenleg román, angol és német nyelven érhető el, de a következő napokban a magyar változat utolsó két fejezete is felkerül az internetre.

"A kalauz arra is választ ad, hogy mit kell magunkkal vinnünk, hogyan kell olvasnunk a kijelzéseket, hogyan kell a kutyáktól, medvéktől távol tartanunk magunkat, hol, milyen telefonszámon foglalhatunk szállást, hogyan osszuk be az időnket" – részletezte.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek