Veszélyben van Románia gyógyító hatású iszapjáról híres, sós vizű tava

Románia legnagyobb sós állóvízét a kiszáradás fenyegeti. A Techirghiol tó gyógyító hatású iszapja miatt évente több tízezer vendég érkezik ide iszapterápiára, amivel számos betegséget kezelnek. A szakértők azonban most aggódnak a tó jövőjéért, mert rövid idő alatt több mint 50 méterrel húzódott vissza a vízszintje, és az iszapja is kezd kiszáradni. 

Naplemente a Techirghiol tónálForrás: grigioan19/Pixabay

Egy vendég elmondása szerint látványosan sokat húzódott vissza a víz. Az a hajó, amely korábban még a vízben volt, most már szárazon áll.  A szakértők szerint azonban a gyógyító iszap mennyisége és minősége egyelőre nincs veszélyben.

"Miután elvégeztük a klinikai vizsgálatokat, arra jutottunk, hogy az iszapterápia továbbra is olyan eredményeket hoz, mint amire számítottunk" – mondta a tó melletti gyógyközpont egyik orvosa.

Évente több tízezer ember érkezik a tóhoz, hogy magára kenje a gyógyító iszapotForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Marc Vrin

A Kelet-Romániában található Techirghiol tó 10 négyzetkilométeren terül el, a Fekete-tengertől mindösszesen pár kilométerre. Legmélyebb részein 9 méteres, a gyógyító iszapot is ezekről a területekről nyerik ki – írja a euronews.com. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek