Az olasz Banksy háborúellenes alkotásai Ukrajnában

Január végén tizenöt utcaművészeti alkotás jelent meg az orosz invázió szimbólumaivá vált Bucsa, Irpin és Kijev romos épületein. Az AFP által február 8-án megosztott fotón a kijevi Zhylianska utcájának street art alkotása látszik: egy kisfiú kalapáccsal ront neki az omladozó falnak, amely mögött egy aranyló napraforgómező látszik. Feltűnű a kék-sárga színkombináció, mely az ukrán zászlóra utalhat.

Tvboy falfestménye a kijevi Zhylianska utcában - A képre kattintva megnézhetitek a mai nap legjobb képeit is!Forrás: AFP/Genya Savilov

A graffitit az olasz Tvboy készítette, aki Ukrajna háború sújtotta városaiban megjelent háborúellenes utcaművészeti alkotásairól vált ismertté. Az itt megosztott fotó mellett készített falfestményt a rácsok közé zárt Putyinról, csőrében olajágat tartó, az ukrán zászló színeire festett békegalambról, és katonai sisakból kinövő virágokról is.

Az itt közölt képét a „Törd át a falat, hogy lélegezz" felirattal osztotta meg Instagram-oldalán. A poszt szövegébe egy helyi lakos üzenetét is beillesztette, amely fogódzót ad a kép értelmezéséhez: „Szerintem a műnek nagyon mély jelentése van: pontosan azt ábrázolja, ahogy mi, ukránok látjuk ezt a háborút. Le kell törnünk a falat, amely csapdában tart bennünket, hogy szabadon lélegezzünk."

A művész ukrajnai falfestménysorozata kapcsán a következőket írja weboldalán: „Csak Ukrajnába látogatva értettem meg igazán ezeknek az embereknek az erejét és bátorságát. Ahogy áthaladtam az orosz támadásoktól sújtott városokon, Kijev, Bucsa és Irpin utcáin, szerettem volna jelet hagyni magam után, hogy az áldozatok előtt tisztelegjek. Az egyes műalkotások az újjászületés és a remény üzenetét hordozzák, azt kívánják, hogy a konfliktus mielőbb véget érjen."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek