Az Erzsébet-híd kapujában áll a főhercegné palotája, mely több, mint egy luxusszálloda

Az Erzsébet-híd pesti oldalán két palota magasodik, mintegy jelképes kaput képezve a hídnak. A tükörszimmetrikus, angol neobarokk, eklektikus stílusú épületek 1899–1902 épültek fel József Károly főherceg neje, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére.

Az eredetileg Klotild palotákként ismert épületek földszintjén kezdetben kávéházak, üzletek, galériák, feljebb pedig irodák és lakások kaptak helyet. Ma már mindkét palotában szálloda működik. A déli oldalon lévőben – amelyre a pestiek idő közben ráragasztották a Matild palota nevet – pedig nem akármilyen hotel. Olyan ötcsillagos luxusszálló, amelyre sokan felkapták a fejüket, és amelyet nemzetközi és hazai szakmai díjakkal ismertek el.

Napközben békebeli kávézóhangulat miatt érdemes betérni a Matildba, esténként pedig Secret Rooftop bár és szenvedélyes vacsorák várnakForrás: matildpalace.com

A Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest 2021 nyarán nyitott meg a vendégek előtt. Az UNESCO világörökség részét képező, és Budapest egyik leglenyűgözőbb épületeként számon tartott Matild Palota minden részletre kiterjedő átalakuláson esett át a megnyitást megelőző öt évben, hogy egy modern, 130 szobás luxusszállodaként köszöntse leendő vendégeit, de mégis megőrizve a boldog békeidők hangulatát. 

„Már ahogy belépünk az épület főbejáratán, és megpillantjuk a hatalmas csillárt, a csodálatos boltíveket, illetve Mária Klotild főhercegné lobbyt díszítő portréját, más, fekete-fehér, régi fotók társaságában, úgy érezhetjük, a századelőn járunk." – írta korábban a Travelo újságírója a megnyitóról.

Az építészeti terveket Dajka Péter és Puhl Antal építészek álmodták meg, a palota belső tereinek kialakítása pedig az MKV Design alapítója, Maria Vafiadis díjnyertes tervező munkájának gyümölcse. A dizájn a modern luxus elemeket ötvözi az eredeti motívumokkal, melyeket a korabeli rajzok és fényképek alapján restaurálták.

A tervezők különös figyelmet fordítottak a bejárat designjára: "Az ikonikus Matild Palotába a világ minden tájáról érkeznek vendégek, az első benyomás pedig nagyon fontos. Az a célunk, hogy maradandó emlékeket őrizzenek majd a Matild Palotában tett látogatásról. Arra törekedtünk, hogy belsőépítészetileg is valami emlékezeteset alkossunk, öröm, hogy ezt díjak sora igazolja vissza"mondta Selim Ölmez igazgató a Lakáskultúra cikkében.

A kávéház központi színpada, ahol revüesteket tartanakForrás: Matild Palota

A Klasszis TopDesign 2022 Magyarország egyetlen nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari dizájn-versenye, a Matild Palota pedig 3 kategóriában is bezsebelte a fődíjat tavaly. Elnyerte az év Klasszis TopDesign fővárosi szálláshelye, az év Klasszis TopDesign vendégszobája, valamint az év Klasszis TopDesign kávézója címet.

A Matild Palota kávéházaForrás: Matild Palota

Az International Property Awards a legkiemelkedőbb teljesítményt elért vállalatokat díjazza, az ingatlanipar minden szektorát lefedve, a verseny pedig régiókra bontva zajlik. Az európai térségben összesen 6 különböző díjat zsebelt be a Matild Palota.

A szállodán belül nem csak a lakosztályok és a fürdőszobák belsőépítészeti megoldásait ismerték el, hanem a The Duchess rooftop bár és a hotel egyedülálló étterme, a Spago by Wolfgang Puck Budapest kiemelkedő design megoldásait is. Emellett az Építőipari Mesterdíj Alapítvány díját, az Építőipari Nívódíjat is elnyerte a hotel. A díjakról bővebben a Lakáskultúra cikkében olvashatsz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek