Megtalálták volna Attila sírját? Egy előkelő harcos fejedelmi sírhelyére bukkantak

Egy valószínűleg hun harcos sírjának maradványai kerültek elő Románia délkeleti részén, egy autópálya építése közben. A sír igen gazdag, többek között egy arannyal bevont, drágakövekkel kirakott kardot is találtak benne. Vajon elképzelhető, hogy Attila, a hunok királyának a sírját találták meg?

Három építőmunkás egy behavazott mezőn ásott a Románia délkeleti részén található Mizil város közelében, mintegy 220 kilométerre a Fekete-tengertől, amikor váratlan dologba ütköztek. Kezdetben meg sem lepődtek, mert az építkezés kezdete óta ez már a negyedik régészeti lelőhely volt, amelyet feltártak.

Ami eddig biztosan tudható, hogy egy gazdag harcos és lova kincsekkel teli sírját találták meg. A sír az i.sz. 5. századból származik, amikor a régiót a hunok birtokolták. A hír szárnyra kapott az interneten, többek között a Live Sience is cikkezett a híres leletről. Vannak, akik azt találgatják, vajon elképzelhető-e, hogy Attila sírját találták meg. A The News még videót is készített a különleges felfedezésről, amelyben a leletek közül pár darabot be is mutatnak, íme! 

Az ásatást vezető Silviu Ene, a bukaresti Vasile Pârvan Régészeti Intézet munkatársa szerint a harcos etnikai hovatartozása még nem ismert, de a gazdag sírtárgyak azt sugallják, hogy a hun korszak uralkodó osztályához tartozott, akik akkoriban a Fekete-tengertől nyugatra eső területek nagy részét irányították, beleértve azt a régiót is, ami ma már Románia része – mondta.

A régész azt is felfedte, hogy a sír a harcos teljes csontvázát megőrizte, arcát pedig egy arany maszk takarta, melynek maradványai is előkerültek. A lovának azonban eddig csak az egyik lába és a feje került elő.

„A sírban több mint 100 műtárgy található, köztük fegyverek, arannyal borított tárgyak és drágakövekkel kirakott arany ékszerek" – tette hozzá.

A gazdag sírhely leletei között szerepel egy vaskard aranyozott hüvelyben, egy tőr, vas nyílhegyek kötegei és díszített csontmerevítők, amelyeket egykor egy faíjra erősítettek. A kard különösen díszes, aranyborítású markolata drágakövekkel van kirakva. Előkerült egy aranyozott nyereg, egy bronz üst, és arany ékszerek maradványai is.

Az elkövetkező hónapokban megtisztítják, megvizsgálják a csontokat és a műtárgyakat, amelyeket nyilvánosan is bemutatnak majd.

A La Stampa cikke azt is megemlíti, hogy Attila temetésének pontos helye elképzelhető, hogy örökre rejtély marad, mivel a legenda szerint a hunok királyát egy folyómederben temették el, majd a sírt ásó rabszolgákat megölték, hogy a holttest valódi helyét soha ne fedhessék fel.

(Forrás: lastampa.it, livescience.com, címlapkép illusztráció: A.Berger/Wikimedia commons)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek