Végre sikerült dekódolni a jégkorszaki barlangrajzokat

A jégkorszak vadászó-gyűjtögető emberei arra használhatták a barlangrajzokat, hogy azokkal az őket körülvevő világról rögzítsenek fontos információkat, amelyek túlélésüket segíthették - tárta fel egy brit tanulmány.

A Chauvet-barlang rajzainak replikája: őstulok, ló és orrszarvúfejek (a kép illusztráció)Forrás: Wikimedia Commons / HTO

A barlangrajzok motívumait először dekódoló szakértőcsoport bizonyította, hogy mintegy 20 ezer évvel ezelőtt az Európa-szerte élő emberek a vadállatokról és szaporodási ciklusaik idejéről is készítettek "feljegyzéseket".

Elsőként egy londoni bútorrestaurátor, Ben Bacon fedezte fel, hogy a barlangrajzok bizonyos jelei egyfajta holdnaptárra utalnak. Bacon számtalan órát töltött a barlangrajzok tanulmányozásával és az adatok elemzésével. Az amatőr kutató a Durham Egyetem és a University College London tudósaival működött együtt a tanulmány elkészítésén, amely a Cambridge Archaeological Journal című folyóiratban jelent meg.

Az Európában fellelt barlangrajzokon számos korabeli állat képe jelenik meg, köztük rénszarvas, halak vagy bölény. A rajzokon látható jelekről, például pontokról korábban is gondolták, hogy jelentéssel bírnak, de nem tudták megfejteni őket.

Bacon megfejtései alapján a kutatócsoport rájött, hogy a barlangrajzokon a jégkorszaki állatokhoz kapcsolódó jelek száma holdhónapok szerint rögzítette, hogy mikor párosodtak. Az Y alakú jel pedig a szülést jelenthette.

Tony Freeth, a University College London professzora, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy nagyon meglepte, amikor Bacon felvetette neki, hogy az állatokon lévő pöttyök vagy vonalak száma az életciklusuk kulcsfontosságú eseményeinek holdhónapját jelzi.

Paul Pettitt és Robert Kentridge, a Durhami Egyetem két professzora, akik a vizuális paleopszichológia területével foglalkoznak, Bacon kutatásait áttörő jelentőségűnek tartják, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek