Ősi kincsekre bukkantak a lenyűgöző Arava-sivatagban

Az Arava régió, mely két részre tagolódik, a középső és a déli régiókra, egy sivatagos völgy a Holt-tenger medencéjétől délre, amely a nyugati Izrael és a keleti Jordán közötti határ részét képezi. Itt haladt keresztül az az ősi" izraeli selyemút", ahol a napokban több száz, mintegy 1200 éves, színes textildarabra, valamint számos távol-keletről származó tárgyra bukkantak a régészek.

A Timna-völgy egyik jellegzetes gomba alakú sziklája az Arava régióbanForrás: Photostock-Israel/Science Photo Library via AFP

Ez a "selyemút" Izrael északi részétől délre haladt az illatszereket szállító utak mentén, átszelte az említett Arava-sivatagot, majd csatlakozott az Izrael földjén észak-déli irányban áthaladó, s a Földközi-tengeri kikötőkhöz tartó utakhoz.

A megtalált textilek és a Kínából, illetve Indiából származó ősi tárgyak arról tanuskodnak, hogy ez az útvonal volt az áruk Kínából Európába szállításának fő szárazföldi kereskedelmi útja, és olyan globális folyamatok zajlottak itt az időszámításunk szerinti első évezred végén, amilyenre nem is gondolnánk – nyilatkozta az ásatásokat vezető Bar-Oz professzor.

Meglepő lelőhely 

A kutatók egy egykori szemétdombot tártak fel, amikor előkerültek a textilmaradványok és a kisebb tárgyak. Elmondásuk szerint az ilyen lerakatokból megismerhetők a helyi lakosok és az ősi karavános kereskedők mindennapjai, és a keletről oda-vissza szállított egzotikus áruk is.

Az i.sz. 7-8. századi, a térség korai iszlám korszakából származó szemétmaradványokban textildarabokat, ruházati- és higiéniai cikkeket is találtak, például fülpucoló botokat, kötszereket, bőrpántokat, zoknit, cipőtalpat, fésűt, valamint ses-bes játékkockákat. A textíliát a régi korokban újra és újra felhasználták, egészen addig, amíg el nem foszlottak.

"A leletek között számos import termék volt, benne Indiára jellemző dekoratív mintázatú szövetek, Kínából származó selyem, melyeket korábban ebből az időszakból nem találtak Izraelben" - hangsúlyozta Orit Shamir, az IAA textilszakértője.

Ha éppen nem ősi kincseket keresünk, akkor talán ilyen ritka homoki macskát (Felis margarita) is láthatunk az Arava-sivatagbanForrás: Photostock-Israel/Science Photo Library via AFP

Felfedeztek olyan bonyolult szövésű textileket is, amilyeneket a mai napig készítenek Iránban és más közép-ázsiai országokban a szőnyeggyártásban. Az anyagok színei is kiválóan fennmaradtak az eltelt évszázadok ellenére: a kék indigóból nyert árnyalatai, a pirosak és a barna szín változatai.
(Forrás: MTI.hu; Haaretz.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek