Vízi témájú kiállítótér lesz az omladozó kastélyból Velencén

Az egykor romos velencei Meszleny-kastély külső-belső helyreállítására tettek közzé felhívást a közbeszerzes.hu-n. A több mint háromszáz éves kastélyba vízi tematikájú kulturális létesítményt álmodott meg a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány, derül ki a magyarepitok.hu cikkéből.

Az omladozó Meszleny-kastély VelencénForrás: L. Simon László/Facebook

A rendkívül rossz állapotban lévő U alakú épület állagmegóvása már 2021 őszén elkezdődött. A cél az volt, hogy megszüntessék az életveszélyes állapotot és a tető teljes rekonstrukcióját végrehajtsák.

A felújított Meszleny-kastély látványterveForrás: L. Simon László/Facebook

A beruházás indulásakor L. Simon László, a Népfőiskola védnöki testületének tagja közösségi oldalán tett közzé fotókat az omladozó épületről, valamint látványterveket az izgalmas élményeket nyújtó majdani látogatóközpontról.

A mostani kiírás szerint a következő feladat a kastélyépület külső és belső helyreállítása, a szükséges gépészet, erősáram és gyengeáram kiépítésével. Az épületben két funkcionális teret terveznek kialakítani: egy összesen 362 m2-es kiállítóteret és raktárat várótérrel, valamint a személyzet számára kialakított helyiségeket.

A felújított Meszleny-kastély látványterveForrás: L. Simon László/Facebook

Teljesen megújul a homlokzat is, belső nyílászárókat építenek be, ezen kívül kialakítanak egy akadálymentes zúzottkő burkolatú parkolót a hozzá tartozó úttal és a projekten belül rendezik a kastélyhoz tartozó parkot is.

A felújított Meszleny-kastély látványterveForrás: L. Simon László/Facebook

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány honlapján található információk szerint a környék egykor legnagyobb birtokosának számító Meszleny családnak több kastélya is volt Velencén, amelyek közül ez, a 7-es út közvetlen közelében álló a legősibb. Az 1700-as években épült 18 szobás épület egészen 1945-ig a Meszleny család tulajdona volt, majd ekkor a minisztériumnak adták bérbe. 1948-tól állami tulajdonba került, és 20 évig gyógypedagógiai intézetként működött. Ezután több tulajdonosa is volt, majd 1992-ben magántulajdonba került, és pár évre rá meg is kezdődött az épület felújítása, bővítése, ami az idők során abbamaradt, és állaga tovább romlott.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek