Megmenthetjük az enyészettől: Eladó Mátyásdomb kastélya

A 670 négyzetméteres épület, bár elég leromlott állapotban van, még mindig szép és látni rajta, micsoda impozáns kastély lehetett fénykorában, és milyen pazar lehetne, ha valakinek az értő kezei közé kerülne. Két szintjén 14 szoba található.

Lonkai-kastélyForrás: Lajos Gál / panoramio.com / CC-BY-SA-3.0

Az okmányok szerint a mátyásdombi kastélyt Lonkai Ármin építette 1902-ben, ő volt az aki a Festeticsek feketepusztai birtokát virágzó gazdasággá tette: lecsapolta a belvizes, mocsaras területeket, s prosperáló mezőgazdasági vállalkozást alakított itt ki.

Az Elherdált örökségünk című blog összefoglalója szerint a Lonkai-kastélyban az államosítást követően mozi és művelődési ház is működött. Később aztán bőrüzemnek hasznáták; ekkor nyúltak hozzá a belső helyiségekhez.

A cikk szerint a kastély kerítésén talán még most is látható az a tábla, miszerint a Fővárosi Kézműipari Vállalat tulajdona az épület. Bár a tulajdonjog már nem él, 2000-ig mégis varroda üzemelt a kastélyban. Azóta üresen várja új tulajdonosát.

Forrás: Lajos Gál / panoramio.com / CC-BY-SA-3.0

Pár évvel korábban a mostani árajánlat feléért, 22 millióért is kínálták az épületet, de nem talált gazdára. Most 48.8 millióért kínálják eladásra, s talán lesz olyan befektető, aki fantáziát lát a szép épületben, és megmenti az enyészettől - írta a Feol.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek