Aranyhaj kastélya a valóságban is létezik

A Rapunzel történetén alapuló, nagy sikerű, 2010-es Aranyhaj és a nagy gubanc című animációs film egy gyönyörű királyságban játszódik, amelyet a valós normandiai Mont Saint-Michel ihletett.

A helyszín valódi érdekessége azonban nem is ez, hanem az a tény, hogy az építmény nem egy kastély, hanem egy kolostor, ami már hosszú idő óta közkedvelt célpontja a zarándokoknak, pedig egyáltalán nem könnyű a megközelítése. A Mont Saint-Michel-öbölben ugyanis a legmagasabb az árapály Európában, ami naponta kétszer alakítja át a sziget látképét. Apálykor az épület és a körülötte található falu száraz lábbal is megközelíthető, dagálykor azonban a beáramló víztömeg teljesen elvágja a szárazföldtől és valódi szigetté alakítja.

Mont-Saint-MichelForrás: 2990108/Pixabay

A Mont-Saint-Michel Apátság egy gránitszikla tetején magasodik, Normandia partjainál. Az apátság és a katedrális alatt egy nyüzsgő település éli mindennapjait kacskaringózó utcákkal, apró házakkal, éttermekkel, kávézókka. Csak egy kicsit lassabban telik itt az idő, mert a hangulat jóval nyugodtam. Hova is rohannánk, ha el vagyunk zárva mindentől, nem? 

A bencés kolostor a normann gótika jegyeit viseli magán, és történelme során több funkciót is ellátott. Volt többek között angolok elleni erőd, majd börtön is. Történelmi műemlékké 1874-ben nyilvánították, az UNESCO pedig 1979-ben vette fel a világörökségi listára. Egyike volt az első listára került helyszíneknek. 

Párás időben a kolostor a felhőkön "lebeg"Forrás: 6845319/Pixabay

Bár eredetileg kolostor volt, a bencés szerzeteseknek egészen 1966-ig várni kellett arra, hogy visszakapják az apátságot és beköltözhessenek a falai közé. Azóta békében élnek a magasban álló kolostorban, míg a lábuk alatt turisták és zarándokok lepik el a szűk utcákat. De talán pont ez a kettősség adja a varázsát ennek a helynek.

Hogy jutunk át a szárazföldre?

A szárazfölddel egy 1879-ben épült gát köti össze, ez az egyik fő útvonal a szigetre. Nyitvatartásával kapcsolatban meg kell nézni a Mont-St-Michel honlapján vagy a La Caserne Tourist Office oldalt, ahol angol és francia nyelven megtaláljuk a nyitási időpontokat, amiket nagyban befolyásol a dagály.

A faluban bejelentkezés nélkül körbenézhetünk és még szállást is foglalhatunk. Az apátságot pedig különböző túrák keretében fedezhetjük fel. Szabadon körbejárhatjuk nyomtatott guide-okkal, vagy bejelentkezhetünk 1,5 órás vezetett túrákra. Nyáron éjjeli sétára is lehetőségünk van, ekkor nem csak a kivilágított falut, hanem az éjszakai fényekben, teljesen más arcát mutató kolostort is megnézhetjük. És ha már a látványosságairól van szó, a Jardins de la Merveille elnevezésű belső kertet sem szabad kihagyni. Bár emberkéz alkotta, a természet formálta olyan széppé és vadregényessé, amilyen formájában most láthatjuk.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek