Fotók: Kolozsvár legkorábbi reneszánsz falképeit tárták fel

Kolozsvár és térségének legkorábbi reneszánsz falképeit találták meg a kutatók a kolozsvári Farkas utcában. A református óparókia egykori tanácstermében lévő falfestmények kivételes művészettörténeti jelentőséggel bírnak – írja az MTI, a Krónika.ro-ra hivatkozva.

A virágos ornamentika már magában is csodaszépForrás: MTI/Kiss Gábor

A terem boltozatán és oldalfalain latin és magyar nyelvű moralizáló feliratokat találtak, amelyeket a kornak megfelelő, virágos ornamentika ölel körül.

"A falképeknek igencsak fontos kultúrtörténeti jelentőségük van, egyrészt mert jelen pillanatban Kolozsvár egyetlen ismert késő reneszánsz falképei, másrészt hűen tükrözik a korabeli Kolozsvárt, amikor a város a virágkorát élte" - mondta el a Krónikának a falképek feltárásán dolgozó Kiss Lóránd falképrestaurátor.

Senki nem gondolta, hogy ez a ház ilyen szépségeket rejtForrás: MTI/Kiss Gábor

Az épületben két falképréteg is található, az első a 17. század közepén, a második a 18. század közepén készült. Ezek meglehetősen jó állapotban maradtak meg, így egységes bemutatásuk is kivitelezhető. A falképrestaurátor szerint fontos lenne, hogy ez az érték teljes díszében váljon közkinccsé, hiszen tökéletes bepillantást adna a hajdani reneszánsz-protestáns kolozsvári miliőbe, és a képek és a feliratok tematikája is ritka.

Forrás: MTI/Kiss Gábor

Az utcai nagy terem a ház legreprezentatívabb helyisége volt. Itt gyűlésezett a világi főrangú patrónusokból álló tanács. Éppen ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy a képeken látható feliratok nem csak díszítettek, de segítettek bölcs döntést hozni a tanácstagoknak.

Forrás: MTI/Kiss Gábor

"A városban nagyon kevés falkép van ebből a periódusból. Különféle leírásokból tudjuk, hogy voltak kívül és belül festett épületek, polgárházak, de ezek vagy nem maradtak fenn, vagy nem tárták még fel őket. A Herepei-ház első falképrétege Kolozsvárt tekintve a legkorábbi falképek közé tartozik, ami a reneszánsz falképfestészetet illeti" - hívta fel a figyelmet a művészettörténész.

Elmondta, a latin és magyar nyelvű, erkölcsi tartalmú feliratok a díszítés mellett arra is szolgáltak, hogy segítsék a tanácstagokat a helyes döntéshozatalban. Mivel a feltárások helyi jellegűek, még nem sikerült egyben látni őket, de a szakember azt reméli, a későbbi munkálatok során sikerül kiolvasni, majd értelmezni is őket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek