Több mint 100 ősi geoglifára bukkantak Peruban

Százötvennél is több új tervrajzra bukkantak kutatók a perui ősi Nazca-síkságon és környékén, amelyek évtizedek óta izgatják a tudósok és a látogatók fantáziáját – olvasható a CNN oldalán.

Két évig tartó, légifotókkal és drónokkal végzett terepi felméréseket követően a Yamagata Egyetem perui és japán kutatói a hónap elején egészen pontosan 168 új tervrajz felfedezéséről számoltak be Peru déli csendes-óceáni partvidékéről. A geoglifák, a dél-amerikai sivatagba vésett hatalmas figurák, több mint 2000 éves múltra tekintenek vissza, és embereket, macskákat, kígyókat, gyilkos bálnákat, madarakat és olyan őshonos állatokat ábrázolnak, mint a lámák, alpakák és a guanakók.

A figurák Peru gazdag történelmének ikonikus maradványai, melyek körülbelül háromórás autóútra találhatók a fővárostól, Limától. A kutatók 2004 óta már 190 figurát fedeztek fel a területen. Az általuk lefedett terep kiterjedtsége azonban megnehezíti az örökség tanulmányozására és megőrzésére irányuló erőfeszítéseiket. "Az e havi leletek azonban kisebbek, és a földről is jól láthatók" – mondta Masato Sakai, a Yamagata Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

A Yamagata Egyetem közölte, hogy a kutatást mesterséges intelligencia alapú felmérésekben fogják felhasználni a vonalak megőrzésének elősegítésére. Az egyetem a perui kormánnyal együttműködésben végzett tanulmányai segítettek körülhatárolni és megvédeni a területet, amely a városi és gazdasági fejlesztések által fenyegetett veszélyekkel néz szembe.

(A borítókép forrása: Shutterstock/Ron Ramtang - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek