Ahova macskán érkeztek a boszorkányok - A Gellért-hegy bizarr hiedelmei

A Gellért-hegy ma kirándulóhely, közösségi összejövetelek, koncertek és jóga-órák helyszíne, de régen közel sem volt ilyen jó híre. Boszorkányjárta vidéknek tartották, ahol csupa rémisztő dolog történik. Egyesek szerint borospincéiben és rétjein gyűltek össze a boszorkányok éjjelente, akik hol seprűn, hol macskán, esetleg gyereken érkeztek a találkozóhelyre.

A Gellért-hegyet régen boszorkányjárta vidéknek tartottákForrás: Huszár Dávid

Hogy miért volt ennyire hírhedt, annak több oka is volt. A hegy már a múlt évezred elején összefonódott a pogány rítusokkal, a hagyomány szerint ugyanis 1046-ban itt vetették a mélybe a velencei származású Gellért püspököt. De a rossz imázsához hozzátartoztak a forró vizű forrásai, amelyet az ördög művének tartottak, a rengeteg bort termő szőlői, a barlangrendszere és a borospincéi is. Mindezt Kordos Szabolcs Egy város titkai című könyvéből tudhatjuk meg, amelyet Huszár Dávid illusztrált fotókkal, és amely karácsony előtt került a könyvesboltok polcaira.

Kordos Szabolcs: Egy város titkaiForrás: Huszár Dávid

Kordos Szabolcs író, szerkesztő-újságíró több szórakoztató tényfeltáró kötet szerzője. Korábbi könyveiben izgalmas szakmák gyakorlóit, például luxushotelek dolgozóit, taxisokat, vendéglátósokat vagy a repülőtér kiszolgálóit kérdezte a hivatásuk kulisszatitkairól. A Palotanegyed lakójaként és Budapest szerelmeseként most a fővárosi épületek és más helyszínek titkainak ment utána, de a főszereplők ezúttal is az emberek. 

Az apró betű ne tévesszen meg minket. Nem száraz történelemkönyvet tartunk a kezünkben, amit a figyelemfelkeltő vöröses címekből is megsejthetünk. Ha pedig bele is olvasunk a tartalomjegyzékbe, már semmi kétségünk sem lesz felőle, hogy szórakoztató hangvételű, a bulvárt sem mellőző történetekkel teli kötet ez: Budapest Atlantisza; A Titanic magyar orvosának lakása; A dúsgazdag pasa a nimfomán húg és a dívaLakások, titkos átjárók és denevérek; Kardnyelők, fakírok és Ady Endre két nővel; Bizarr szekta Óbudán; Kivégzőhely a Rákóczi úton, – hogy csak néhány figyelemfelkeltő címet és alcímet említsünk.

A Deák téri Anker-ház egy különleges titkára is fény derülForrás: Népszava/Huszár Dávid

Már rögtön a könyv első oldalain egy olyan történetről olvashatunk, amelytől valószínűleg minden Budapesten élőnek leesik az álla. A fejezetben az unalomig ismert Deák téri Anker-ház egy különleges titkára derül fény. Bárki, aki hosszabb ideje él a fővárosban, rengetegszer láthatta már ezt az épületet, de talán soha bele sem gondolt, hogy vajon mi zajlik a tetején trónoló hatalmas vaskupola falai mögött. A könyvből kiderül, hogy egy kisgyerekes író-család csöppet sem szokványos, 12 méteres belmagassággal rendelkező otthona, amelynek ablakán ki lehet mászni a tetőre!

Az Anker-ház vaskupolájában rejtőzködő 12 méteres belmagasságú lakásForrás: Népszava/Huszár Dávid

Kordos Szabolcs a könyv oldalain 45 különböző helyet, többnyire épületet mutat be Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig. A helyszínek azonban csak kiindulópontot jelentenek, a történetek valójában az emberekről szólnak, hírességek, írók, költők, színészek, politikusok, tudósok és milliárdosok időnként botrányos történeteiről. 

A Bródy Sándor utca 46. ledér öltözetű nőszobraiForrás: Huszár Dávid

A kutatás ötletét saját, Bródy Sándor utcában lévő otthona adta: „Igazából arra voltam kíváncsi, hogy miért van két ledéren öltözött hölgy az épületem homlokzatán. Megkaptam a választ: egy nőbolond mágnás – aki mellesleg lovag és pasa is volt egy személyben – a lányává fogadott színésznőnek építtette a bérházat." Később kiderült számára, hogy minden homlokzati dísznek van valamilyen titkos jelentése, amely mögött izgalmas históriák rejlenek. Már a kezdetekkor sejtette, hogy egy nagyon izgalmas világba keveredett, de hogy ennyire magával ragadja, azt nem – meséli egy sajtóanyagban megosztott interjúban.

A könyv megírása három évbe telt, és nem kevés levéltárba járással, legendás budapestiek vagy azok leszármazottainak felkutatásával, meginterjúvolásával járt. Emellett egy-egy téma szakértője, mérnök, történész, író, muzeológus és művészettörténész is megszólal a kötetben.

A könyv leginkább azok számára lesz érdekes, akik már ismerik valamennyire Budapestet: egy-egy épületről szóló történetet elolvasva más megvilágításba kerülnek azok a helyek, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk. Ha egy igazi low-budget utazás módjára turistaként szeretnénk közlekedni a saját városunkban, ennél a könyvnél nem is találhatnánk jobb inspirációs forrást!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek