Ekkora volumenü magyar sorozat még nem készült az Árpád-házi királyokról

 Az Aranybulla című hatrészes történelmi sorozatot december 25. és 30. között vetíti a közmédia 20 órától a Duna csatornán. A történet bemutatja II. András uralkodását, aki az ország védelmében alkotta meg 800 évvel ezelőtt az Aranybullát, amely először rögzítette a magyar nemesség jogait.

Aranybulla című sorozatForrás: YouTube screenshot

A 800 éves Aranybulláról szóló sorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, a főbb szerepekben Trill Zsolt és Veréb Tamás (II. András idősebb és fiatalabb korában), Törőcsik Franciska (Gertrúd), valamint Rátóti Zoltán (János érsek) is látható, de megjelenik a produkcióban Fenyő Iván és László Zsolt is.

A stábvetítésen, amit december 22-én tartottak, elhangzott, hogy a jövőben, a tervek szerint olyan történelmi események, hősök vagy magyar irodalmi művek feldolgozása is sugárzásra kerül, amelyeket eddig még nem vagy csak nagyon régen láthattak televízióban a nézők. Ennek részeként, az első szakaszban öt filmet sugároz a közmédia, köztük az Aranybulla-sorozatot, amely a magyar középkori történelem egyik legdicsőbb korszakát, II. András uralkodását tárja a nézők elé korhű díszletekkel, részletgazdag látványvilággal és kitűnő színészi játékkal.

Törőcsik Franciska színésznő játsza GertrúdotForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Azért is különleges ez a sorozat, mert megmutatja a magyar király emberi oldalát is, átélhetővé válnak a dilemmái, dicsősége és kudarcai, de olyan tények és részletek is középpontba kerülnek, amelyeket eddig kevésbé hangsúlyoztak a történelemkönyvek - írták az NFI közleményében. 

A forgatás előtt több mint 600 oldal szakanyagból, 10 történésszel dolgoztak együtt.

Kriskó László rendező-producer hiánypótlónak nevezte az Aranybulla-szériát, hangsúlyozva, az Árpád-házi királyokról ilyen nagy volumenű sorozat még nem készült hazánkban. A történet 50 évet ölel fel, ezalatt öt király uralkodott - mutatott rá. Kifejtette, hogy többéves munkafolyamat előzte meg a széria elkészülését:

A sorozatot Fóton, Etyeken a Korda-stúdióban, Göbölyjáráson, a tárnoki kőbányában, az alcsúti arborétumban forgatták, és az éppen felújítás alatt lévő Jáki templomban is. A csatajeleneteket Pátyon és Budakeszin vették fel.

A stáb nagy odafigyeléssel és szakértelemmel készítette el a sorozatot, magukénak érezték az 1200-as években játszódó történetet - mondta. Az Aranybulla moziverzióját jövő év áprilisban, az Aranybulla emléknapjához kötődően tervezik bemutatni. A sorozat 150 perces, a moziverzió ugyanakkor kétórás lesz, több új jelenet is szerepel majd benne, kiegészül IV. Béla történetével, és inkább ő és apja, II. András viszonyáról mesél majd.

Kalandok és megpróbáltatások

A sorozatban az ifjú II. Andrásnak trónra kerülése után a keletről Erdélybe betörő kunokkal és a közeledő muszlim befolyás mellett az udvarban áskálódó urakkal is szembe kell néznie. Felesége és szerelme, a meráni Gertrúd családja segítségével és az egyházzal kötött szövetségben, hűséges harcosai élén veti bele magát a küzdelembe. A Szent Koronával megkoronázott ifjú Árpád-házi király a kalandok és megpróbáltatások közben egyre bölcsebb uralkodóvá válik, az ország érdekében új szövetséget köt népével, amelynek szabályait az 1222-ben kiadott Aranybullában fekteti le.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek