A legeredményesebb magyar női sportoló mozifilmje hamarosan a mozikban

Az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm december 8-án kerül a magyar mozikba. A filmet, melynek címe Aki legyőzte az időt, Oláh Kata rendezte

A torna sport kiemelkedő alakja 10 olimpiai éremmel a 20. században sporttörténetet írt. Oláh Kata dokumentumfilmje Keleti Ágnes egy évét követi végig, a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak - tájékoztatta a filmet forgalmazó Budapest Film Zrt. az MTI-t.

Keleti Ágnes rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják a filmben, a gazdag archív anyagot kézzel rajzolt színes animációk egészítik ki. Megszólalnak a filmben a sportoló életének tanúi is, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai.

A legeredményesebb magyar sportolónő
Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. Tizenhat éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt, majd 36 évesen kezdett új életet Izraelben. Nyolcvan éves korában választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött vissza Magyarországra, 96 éves volt, amikor megkapta Izrael Állam díját és 100 éves korában Budapest díszpolgára lett.

A film a vírusjárvány időszakában készült, így az elmúlt 100 év történelme mellett a napjainkat megnehezítő világjárvány is megjelenik benne, rámutatva arra: az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet. A portréfilm premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol megkapta a legjobb magyar filmnek járó FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díját.

Az országos bemutató előtt a portréfilmet műsorra tűzi a november 30. és december 4. között a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek