Hogy hangzik egy képzeletbeli törzs vokális rituáléja?

Improvizált zene, hangköltészet és egy képzeletbeli törzs vokális rituáléi: nehezen megközelíthető  előadásoknak tűnnek, de a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál szervezői a segítségünkre jönnek. Az átláthatóság a fesztivál címében ugyanis többek között azt is jelenti, hogy a koncertek előtt vagy közben interaktív előadások és gyakorlatok segítik a látottak és hallottak megértését.

A Magyar Zene HázaForrás: Facebook/ Magyar Zene Háza

A fesztivál célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása. Idén koncertek, filmvetítés, beavató előadás, valamint családi- és gyermekfoglalkozások várják az érdeklődőket a szombaton kezdődő fesztiválon, Budapesten több helyszínen.

A február 5-ig tartó jubileumi esemény a Budapest Sound Collective Ligeti elágazások című koncertjével veszi kezdetét a Zeneakadémián, Dubóczky Gergely vezényletével. A Ligeti Györgynek szentelt koncertműsor gerincét a zeneszerzőnek ajánlott hommage-darabok adják - írja az MTI.

A közlemény szerint az "emberi hang kulturális és intonációs sokszínűsége" áll a középpontban Gabriel Dharmoo kanadai zeneszerző és énekes estjén, január 19-én a Magyar Zene Házában, ahol egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be a művész Anthropologies Imaginaires (A képzelet antropológiája) című interaktív szólódarabja.

A BMC ad otthont január 14-én Miroslav Tóth Black Angels Songs című produkciójának, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. A darabot George Crumb 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című műve ihlette.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014-ban a Budapest Music Centerrel (BMC), a Fugával, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködésben.

A bécsi Studio Dan az újzene mellett otthonosan mozog a jazz, az improvizált zene és a hangszeres színház műfajában is. Vendégszólistájuk, Ladik Katalin költő, performer, a magyar hangköltészet úttörője idén ünnepelte 80. születésnapját. A Studio Dan és Ladik Katalin közös produkciója január 17-én lesz látható a Fonóban, ahol Gryllus Samu számukra komponált darab-párja, a Demilitarizációs tanulmányok hangzik majd el.

A Trafóban január 21-én lép fel az sydney-i MN´Jam Experience ének-elektronika duója valamint a Gyárfás Attila és Bolcsó Bálint alkotta dob-elektronika páros, amely külön-külön és együtt is játszik majd.

A francia Braz Bazar duó Abraz'ouverts című előadása a családoknak is szórakozást nyújthat a Francia Intézetben. A produkcióban együtt szerepel zene, tánc és humor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek