Idén Temesvár Európa egyik kulturális fővárosa, mutatjuk a programokat

Többnapos, hétfőn záruló fényfesztivállal ünnepelték Temesváron, hogy 2023-ban a romániai város az egyik, amely viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A rendezvénysorozat egyik csúcspontja a nemzetközi hírű román szobrásznak, Brancusinak szentelt kiállítás lesz, de a török posztmodern irodalom vezető alakja, Orhan Pamuk is a városba érkezik, tudtuk meg az MTI-től.

A hétfőn este záruló ötnapos fényfesztivált a Mária Terézia-bástyában tartották – a megújult vár utolsó megmaradt bástyája az EKF-rendezvények egyik fontos helyszíne lesz.

Festival of LightsForrás: Facebook/Festival of Lights

A programsorozat keretében idén 2500 művész látogat el Temesvárra, többek között Orhan Pamuk Nobel-díjas író, a török posztmodern irodalom vezető alakja, a szintén Nobel-díjas Olga Tokarczuk lengyel író vagy Peter Slotterdijk német filozófus, Európa egyik legismertebb és legvitatottabb kultúrteoretikusa.

A romániai városban a tervek szerint idén mintegy harminc eseményt tartanak hetente, a hivatalos megnyitó a február 17-19. közötti hétvégén lesz, amikor több belvárosi helyszínen világhírű zenészek koncerteznek. Fellép Lajkó Félix hegedűművész is, akit a vonósokból álló, világzenét játszó lengyel Volosi zenekar kísér.

Az EKF-programok csúcspontja egy Constantin Brancusi (1876–1957) műveiből nyíló kiállítás lesz. A temesvári szépművészeti múzeumban szeptember 30-án megnyíló tárlaton a világhírű román szobrász 20-25 műve lesz látható, többek között olyan híres alkotásai, mint az Alvó múzsa, a Pogány kisasszony és A végtelen oszlopa III, de a művész rajzait és fényképeit is bemutatják.

Több kulturális eseményt is rendeznek TemesváronForrás: Facebook/Festival of Lights

Doina Lemny, a kiállítás kurátora korábban úgy nyilatkozott, hogy a műveket angliai, svájci, franciaországi és romániai múzeumokból hozzák, a helyszín előkészítése egymillió euróba, a tárlat megszervezése ugyanennyibe kerül. A szervezők szerint a Párizsban befutott szobrásznak legutóbb több mint 50 éve volt kiállítása szülőhazájában.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett volna megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek