Életében először renoválják Firenze középkori ikonját

Az ékszerboltjairól híres középkori Ponte Vecchio Firenze egyik leghíresebb nevezetessége. A neve magyarul egyszerűen csak Öreg hidat jelent, ami egészen találó, tekintve, hogy az építmény nem kevesebb mint 677 éves.

Firenze: Ponte VecchioForrás: twalmedia/88 images/Pixabay

Bár a híd nincs kifejezetten rossz állapotban, de hogy még a jövő nemzedékek is élvezhesség a látványát, megérett a felújításra. A város polgármestere, Dario Nardella bejelentette, hogy a hidat életében először alaposan renoválják.

Az önkormányzati hatóságok mintegy 2 millió euróból tervezik helyreállítani az idő és a természet okozta elhasználódás jeleit. Persze nem kell attól tartani, hogy a Ponte Vecchio-t közvetlen veszély fenyegetné, a felújítás célja inkább az esetleges további romlás megelőzése. A tervek szerint megerősítik a tartószerkezetet, valamint új anyagok és technológiák alkalmazásával igyekeznek meghosszabbítani a híd élettartamát.

Ma ékszerüzletek sorakoznak a Ponte Vecchio hídjánForrás: user32212/618 images/Pixabay

A híres híd jelenlegi formáját 1345-ben kapta meg, bár a történészek szerint már az ókori római időkben is állt egy híd ezen a helyen. Először védelmi célt szolgált, majd lassan az Arno folyón átívelő piac lett. A híd számos üzletnek adott otthont az évszázadok során – kezdetben hentesek és halkereskedők, később pedig ezüstművesek és ékszerészek árulták portékáikat a víz felett.

Firenze viharos történelme ellenére a Ponte Vechhiónak a 20. században kellett a legnagyobb kihívásokkal szembenéznie, de nem a második világháború idején – valójában ez volt az egyetlen híd, amelyet a visszavonuló német hadsereg megkíméltek.

A sorscsapás az 1966-os árvíz volt, amely erősen megviselte az építményt. Akkoriban történtek kisebb munkák a híd pilléreinek megtámasztására, de ezúttal egy sokkal átfogóbb felújítás következik.
Először is eltávolítják a hídon megtapadt vízi növényeket, majd megerősítik a sérült köveket, és helyreállítják a hiányzó részeket. Különös figyelmet fordítanak a címerekre és díszlécekre, valamint az ékszerboltokat tartó facölöpökre. Befejezésül a híd felszíni köveit rögzítik újra a helyükre tömítőanyaggal, és egy védőréteget is kapnak, hogy megakadályozzák az eső beszivárgását a szerkezetbe, írja a themayor.eu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek