Teljes őrület: művérrel öntötték le a híres festményt egy berlini múzeumban

Henri de Toulouse-Lautrec üveggel borított Ülő bohóc című festményét öntötték le művérrel a berlini Régi Nemzeti Galéria múzeumban vasárnap délután, majd az elkövető a falhoz ragasztotta magát, közölte a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány szóvivője.

Rendőrségi járművek parkolnak a Régi Nemzeti Galériánál, ahol Henri de Toulouse-Lautrec festményét leöntöttékForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christophe Gateau

A rendőrség őrizetbe vette az elkövetőt, aki egyelőre nem mondott semmit az akció indítékáról. A rongáló előtte röplapokat osztott szét a teremben. "Megrázott ez az újabb értelmetlen támadás a művészet ellen, amely ebben az esetben úgy tűnik, hogy nem kapcsolható egyetlen klímapolitikailag aktív csoporthoz sem" – mondta a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke, Hermann Parzinger.

Az Ülő bohóc, Henri de Toulouse-Lautrec festményeForrás: Museum of Fine Arts, Budapest/Jozsa Denes

Hozzátette: festményt a restaurátorműhelyben átvizsgálják, de úgy tudni, hogy a műalkotás nem károsodott súlyosan, viszont a kiállítóterem szövettel borított faláról el kell távolítani a folyadékot és a ragasztót.

Eközben a berlini Természettudományi Múzeumban két klímaaktivista hozzáragasztotta magát egy dinoszauruszcsontváz korlátjához.

A narancsszínű mellényt viselő, 34 és 42 éves nőket őrizetbe vették. Transzparensükön az állt: "Mi van, ha a kormány nem tartja kézben a dolgokat?"
Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleményében leszögezte: ha nem akarunk úgy járni, mint a dinoszauruszok, és nem akarjuk kockáztatni a kihalást, akkor most kell cselekednünk.

Egy héttel korábban az Utolsó Nemzedék aktivistái leöntötték burgonyapürével Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását egy potsdami magánmúzeumban. A Szénakazal című világhírű festményt üveg védte meg a rongálástól. Csütörtökön három környezetvédő aktivistát vettek őrizetbe egy hágai múzeumban, mert az olajfelhasználás azonnali leállítását követelve tönkre akarták tenni Jan Vermeer van Delft holland festő Leány gyöngy fülbevalóval című festményét, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek