Háromszoros magyar matcha rekord a Kálvin téren

Korábban már írtunk róla, hogy magyar matcha tea rekord felállítására készülnek a Kálvin téren. El is jött a napja a megmérettetésnek október 18-án, és a szervezők egy háromszoros magyar rekordot is felállítottak gasztro-kulturális témában.

Őexc. Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete és Rajzó-Kontor Kornélia, Urasenke teamesterFotók: Antal Zsani

A tradicionális japán teaművészet eszközeit az eredeti méret hétszeresére nagyították fel, és miután a kísérletet felügyelő biztos lemérte és regisztrálta hazánk legnagyobb csészéjét és matcha habosító eszközét, valamint az ezekkel készített tea mennyiségét, kijelentette, hogy a rekordot sikeresen megdöntötték.

A japán teaművészet eszközeit a chawant (ejtsd: csáván) és a chasent (ejtsd: császen) a Matcha Tsuki tulajdonosai, egy magyar kerámiaművész közreműködésével gigantikus méretűre nagyították fel. A mérések után kiderült, hogy a csésze 90 cm átmérőjű, 45 cm magas és közel 80 kg-os, a bambusz teakeverő pedig 70 cm hosszú. A kísérletnél jelen volt Őexc. Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete, a rendhagyó teaszertartást pedig Rajzó-Kontor Kornélia, Urasenke teamester tartotta.

A hatalmas eszközökkel a normál adag matcha tea ötvenszerese készült el, amivel a legtöbb egyben elkészült matcha teájának rekordját is megdöntötték. A hatalmas chawant és chasent bárki megnézheti a Kálvin téri teázóban.

Készül a rekord adag, habosított matcha tea, amiből később alkoholmentes koktélok készültek kóstolásraFotók: Antal Zsani

Az ihletet egy 800 éves japán hagyományból, az Ouchamori fesztiválból merítették, mely során a Nara városában található Saidaiji templom szerzetesei több körülbelül 40 cm átmérőjű csészében készítenek teákat a látogatóknak, melyeket előtte Buddhának ajánlanak. A látogatók a teákat körbeadva, egymást segítve isznak az óriás méretű csészékből, hogy ezzel szimbólikusan mind eggyé váljanak Buddha előtt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek