Amerika ünnepel: Kolumbusz 530 éve fedezte fel a kontinenst! Vagy mégsem ő?

Fontos napra ébredenek az amerikaiak október 10-én, amikor szabadnapot is kapnak, hogy megünnepeljék a Colombus Day-t, amely arra a napra emlékezik, amikor 1492. október 12-én Kolumbusz Kristóf olasz felfedező hivatalosan is megvetette lábát Amerikában. Na de most jöjjön a valós történet!

A Colombus Day 1937 óta nemzeti ünnep az Egyesült Államokban. Általában azt mondják, hogy "Kolumbusz felfedezte Amerikát", de helyesebb lenne azt állítani, hogy 1492 és 1502 között négy útja során juttatta el Amerika létezésének hírét Nyugat-Európába.

Sebastiano del Piombo festményének részlete KolumbuszrólForrás: Sebastiano del Piombo képének részlete/Wikipedia

Azt is nyugodtan kijelenthetjük, hogy ő nyitotta meg az utat a nyugat-európaiak tömeges beáramlása előtt, amely végül több új nemzetet alkotott, köztük az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót.

De azt mondani, hogy felfedezte Amerikát, mindenképpen téves kijelentés, mert a megérkezésekor már rengeteg ember élt a kontinensen.

Az első amerikaiak

Kik voltak tehát azok az emberek, akik igazán megérdemlik, hogy első amerikaiaknak nevezzék őket? Michael Bawaya, az American Archaeology magazin szerkesztője szerint az első emberek valószínűleg "körülbelül 15 ezer évvel ezelőtt" érkeztek oda Ázsiából. Átsétáltak a mai Bering-szoroson, amely annak idején még szárazföldként húzódótt a mai Alaszka állama és Szibéria között.

15 ezer évvel ezelőtt az óceánok szintje sokkal alacsonyabb volt, a kontinensek közötti szárazföld pedig több száz kilométer széles. A terület akkor fák nélküli, száraz tundraként létezett, ennek ellenére tele volt élettel.

Frissi műholdfelvétel a Bering-szorosról - amelynek két partját réges-régen még egy földnyelv kötötte összeForrás: NASA/GSFC/JPL/MISR-Team/Wikipedia

Az Egyesült Államok Nemzeti Park Szolgálata szerint "a szárazföldi híd létfontosságú szerepet játszott a növény- és állatvilág kontinensek közötti elterjedésében. Számos állatfaj: gyapjas mamut, masztodon, kardfogú tigris, sarkvidéki teve, barnamedve, jávorszarvas, pézsmatulok és ló – hogy csak néhányat említsünk – egyik kontinensről a másikra vándorolt a Bering szárazföldi hídon át. A madarak, halak és tengeri emlősök olyan vándorlási mintákat alakítottak ki, amelyek a mai napig is tartanak."

A régészek pedig azt mondják, hogy az emberek őket követték az élelem, víz és menedék utáni soha véget nem érő vadászatban. Miután átértek, az emberek szétszóródtak Észak-, majd végül Közép- és Dél-Amerikában.

Egészen az 1970-es évekig ezeket az első amerikaiakat Clovis népnek hívták. A nevüket egy ősi településről kapták, amelyet az új-mexikói Clovis közelében fedeztek fel, több mint 11 000 évvel ezelőtt.

Pattintott clovis nyílhegyekForrás: Billwhittaker/Wikipedia

A talált DNS pedig azt sugallja, hogy ők az amerikai kontinensen élő őslakosok közel 80 százalékának a közvetlen ősei.

Mások is voltak már ott, akkor

Manapság széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a Clovis nép előtt mások is éltek a vidéken, és ahogy Bawaya mondja, "nem igazán azonosították őket". De vannak maradványaik olyan távoli helyeken, mint Texas és Virginia államaiban, valamint délen Peru és Chile környékén. Őket jobb híján Clovis előtti (Pre-Clovis) népnek hívják.

És hogy még bonyolultabb legyen ez a kutatás, a közelmúltbeli felfedezések azt mutatják, hogy az emberek Észak-Amerikába érkezése még korábbra tehető az időben. Talán 20 000 évre visszamenőleg, de ezzel kapcsolatban a tudomány még korántsem jutott konszenzusra.

Egyelőre tehát a Clovis és a Pre-Clovis népek, amelyek régóta eltűntek, még mindig csaknem minden amerikai őslakos genetikai kódjában léteznek, így ők érdemlik meg igazán az elismerést Amerika felfedezéséért.

A vikingek is beelőztek

De mi a helyzet a keletről érkezőkkel? Valóban Kolumbusz volt onnan az első európai, aki megpillantotta azt a zabolátlan, zöldellő paradicsomot, amely Amerika lehetett évszázadokkal ezelőtt?

Kolumbusz Santa Maria nevű hajójának replikájaForrás: Dietrich Bartel/Wikipedia

Nem! Ugyanis bizonyíték van arra, hogy az európaiak már jóval 500 évvel azelőtt jártak a mai Kanada területén, mint hogy Kolumbusz kihajózott volna.

Vikingek voltak, és jelenlétük bizonyítékai a kanadai Új-Fundland szigetén találhatók, a l'Anse Aux Meadows nevű helyen.

Ez jelenleg az UNESCO világörökség része, és nyolc épület maradványaiból áll, amelyek valószínűleg fűvel és talajjal borított faszerkezetek voltak. Ma a terület kietlen, de ezer éve mindenütt fák álltak. Nem egészen világos, hogy a terület állandó település volt-e, de az egyértelmű, hogy a terjeszkedésre törekvő norvégok már jóval Kolumbusz előtt is ott voltak.

Új-Fundland legészakibb csücskében található L'Anse aux Meadows, ahol a viking falu maradványait fedezték1960-banForrás: Dylan Kereluk/Wikipedia

Merész teóriák

Vannak más, egészen eltérő elméletek is. Egy nyugalmazott brit haditengerész tiszt, Gavin Menzies azt az elméletét próbálja bizonyítani, hogy a kínaiak gyarmatosították Dél-Amerikát még 1421-ben. Egy John Ruskamp nevű nyugdíjas vegyész elmélete pedig azt sugallja, hogy az Arizonában felfedezett piktogramok majdnem azonosak a kínai karakterekkel. Az ő megérkezésüket, valamikor ie. 1300 körülre helyezi az Egyesült Államok Arizona államába.

Nos, az biztos, hogy Amerika olvasztótégely volt már több száz évvel azelőtt is, és idővel New York jelképe, a Szabadság-szobor is el kezdte magához csalogatni a kalandra vágyó embereket, akik azóta is  sorjában érkeznek egy jobb élet reményében.

(Forrás: voanews.com, Címlapfotó: ZHMURCHAK/Shutterstock - illusztráció)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek