Őslakos nő szobra váltja fel Kolumbuszét Mexikóvárosban

Kolumbusz Kristóf szobrát tavaly távolították Mexikóváros főútvonaláról, a Paseo de la Reformáról restaurálás céljából, azonban a városvezetés úgy döntött, nem helyezi vissza az alkotást, hanem egy őslakos nő szobrát állítja a helyére, mellyel az európai hódítások előtt itt élt emberek előtt szeretne tiszteletet tenni.

Kolumbusz szobrának helye most üresen állForrás: Andrea Quintero Olivas/shutterstock.com

Az olmék nőt ábrázoló szobrot Pedro Reyes szobrászművész alkotja majd. Az olmékokat az egyik első ismert civilizációként tartják számon az övezetben. Közép-amerikai indián kultúrájuk a mai Mexikó Veracruz és Tabasco államainak területén körülbelül i. e. 1500 és i. e. 400 között, mezoamerika kronológia szerint a preklasszikus korban virágzott, és példaként szolgált az utánuk jövő maják számára is.

Mint Reyes elmondta, "Nagyon fontos, hogy emlékművet szenteljünk az őslakos nőknek és egyúttal magának a Földnek is, mert ha valaki megtaníthat minket arra, hogyan kell gondoskodni erről a bolygóról, azok az őslakos népeink. Pontosan ez az, amit meg kell tanulnunk". Mint Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere elmondta, már Kolumbusz érkezése előtt is léteztek Amerikában civilizációk, melyek Mexikó történetének szerves részét képezik. "Tartozunk nekik, és miattuk létezünk"

Amikor még állt a szoborForrás: Kamira/shutterstock.com

A bronzból készült Kolumbusz-szobrot a 19. század végén állították, és egyszer már megsérült, 1992-ben, amikor a felfedező Amerikába érkezésének 500. évfordulóján tüntetések robbantak ki. Ez az alkotás sem vész el ugyanakkor teljesen, helye a Parque Américában lesz, Mexikóváros Polanco negyedében - derül ki a cnn.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek