Viking ezüstérmére bukkant egy fémkereső Várdomb közelében

A híres norvég viking király, Keménykezű Harald udvarából származó érmére még az év elején bukkant rá Csikós Zoltán, fémkereső Várdomb közelében. A felfedezésről a Live Science is beszámolt. Amint a cikkben írták, a történelmi emlék a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumhoz került, nehogy romoljon az állapota.

Forrás: Retkes Tamás

Az ezüstérmén kivehető, hogy egy norvég „penningről" van szó, amit III. Harald udvarában verhettek Trondheimben 1046 és 1066 között. Az érme egyik oldalán feltűnik a keménykezűként és utolsó viking királyként is emlegetett uralkodó neve („HARALD REX NO", azaz Harald norvég király), mellette pedig  egy szentháromságot szimbolizáló hármas hurok, azaz egy triquetra. A másik oldalon pedig egy kettős kereszt, valamint a trondheimi pénzverde, Nidarnes neve.

„Egy ilyen penning értéke nagyjából egy korabeli magyar dénárnak felelt meg. Nem ért túl sokat, talán elegendő volt arra, hogy jóllakjon belőle egy család egy napra" – mondta az amerikai lapnak Varga Máté, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum archeológusa.

Forrás: By Zeichner: C. I. Schive, Lithograf Bucher in Bergen / wikimedia.org

Arra is kitért, hogy bár az érme akár százéves utat is bejárhatott, a legvalószínűbb, hogy tíz-húsz évvel a keletkezése után kerülhetett Magyarországra, egy úton lévő középkori magyar király udvartartásából. Várdomb egyébként Kesztölc középkori településének maradványait őrzi. A helység a maga korában fontos kereskedőváros volt a régióban. A régészek már több száz leletre bukkantak errefelé, voltak köztük ruhadíszek és csatok, illetve pénzérmék is – írták a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek