Bizánci mozaikokra bukkant egy farmer a saját földjének ásása közben

Színes madarakat és más állatokat ábrázoló, díszes bizánci padlómozaikokat fedezett fel egy palesztin farmer a Gázai övezetben, miután megpróbált új fákat ültetni a saját földjén. A leletre gyorsan lecsaptak a kutatók és a fotósok is.

Szalman al-Nabahin hat hónappal ezelőtt tárta fel a ritka leletet, miközben a bureiji menekülttáborban lévő olajfaültetvényében dolgozott.

Mozaikpadló, gázai övezetForrás: MOHAMMED ABED/AFP

Nabahin fiával azért kezdett ásni a földjén, hogy kiderítse, miért nem gyökerezett ki megfelelően néhány fa. Az ásás közben fia fejszéje egy kemény, szokatlan kinézetű valamibe ütközött - írták a CNN tudósításában.

"Felmentem az internetre... Megtudtuk, hogy a fáim alatt egy bizánci korszakból származó mozaikpadlót találtunk" - mondta a hétgyermekes apa. "Kincsnek tekintem, sőt drágábbnak, mint egy kincset. Nem a személyes kincsem, hanem minden palesztiné." (Ami, a képeket elnézve, csodálatos és kivételes állapotban maradt meg - a szerk.)

Nabahin fia szivaccsal tisztogatja a bizánci mozaikokatForrás: AFP/Mohammed Abed

A Palesztin Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium közleménye szerint a padlóburkolaton több mozaiktábla is található, amelyek állatokat és a bizánci korszak társadalmi életének egyéb jelképeit ábrázolják.

A Bizánci Birodalom 395-től, a Római Birodalom keleti és nyugati birodalmakra szakadásától az oszmán törökök 1453-as hódításáig állt fenn.

Micsoda részletgazdagságForrás: AFP/Mohammed Abed

"A régészeti kutatás még a korai szakaszában van, és várjuk, hogy többet megtudjunk a lelet titkairól és civilizációs értékéről" - áll a minisztérium közleményében. A nemzeti kutatócsoportok francia nemzetközi szakértőkkel együttműködve dolgoznak a lelet feltárásán.

A Gázai övezet régészeti leletekben gazdag terület. Fontos kereskedelmi központja volt több civilizációnak is az ókori egyiptomiaktól és a Bibliában ábrázolt filiszteusoktól kezdve a Római Birodalomig és a keresztes háborúkig. Februárban mi is írtunk a Gázai övezet északi részén lévő kétezer éves római temetőről, amelyben gazdagon díszített sírokat találtak.

Forrás: AFP/Mohammed Abed

Az elmúlt években számos hasonló régészeti felfedezés született, de az anyagi támogatás és a megfelelő szakemberek hiánya miatt a Gázai övezet többnyire nemzetközi csoportokat hívott meg, hogy segítsenek az ásatás és az állagmegóvás folyamatában - írja a cnn.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek