Az elmúlt évtized legfontosabb felfedezésére bukkantak most a Gázai övezetben

Egy kétezer éves római temetőre bukkantak egy építkezés munkásai a Gázai övezet északi részén. A temetőt, amelyben legalább 20 gazdagon díszített sír található, az elmúlt évtized legfontosabb felfedezésének nevezte a helyi régiségügyi minisztérium, írja a Reuters.

Eddig húsz római sírt találtak, de a csapat összesen 80 sír feltárására számít az 50 négyzetméteres temetőbenForrás: NurPhoto via AFP/Majdi Fathi/NurPhoto/Majdi Fathi

A Palesztinához tartozó Gázai övezet régiségekben gazdag terület, mivel számos civilizáció fontos kereskedelmi helyszíne volt, egészen az ókori egyiptomiaktól és a Bibliában ábrázolt filiszteusoktól kezdve a Római Birodalomig és a keresztes hadjáratokig. Az itt feltárt romok közé tartoznak Nagy Sándor ostromának és egy mongol inváziónak a maradványai.

Lakások építkezésén dolgozó munkások találtak rá a temető hatalmas köveireForrás: MAJDI FATHI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Eddig húsz római sírt találtak, de a csapat összesen 80 sír feltárására számít az 50 négyzetméteres temetőben. Csak két sírt nyitottak fel eddig, az egyikben csontvázmaradványok és néhány agyagkorsót találtak. A sírok alakjából és gazdag díszítéséből arra következtetnek a régészek, hogy magas rangú rómaiakat temettek ide – mondta Dzsamal Abu Rida, a gázai Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium főigazgatója. A későbbi muszlim sírokkal ellentétben, amelyek észak-déli tájolásúak, a római sírokat kelet-nyugati irányban fektették le, tette hozzá.

Több felfedezést tettünk a múltban, de ez a legfontosabb az elmúlt 10 évben".

A régészeti helyszínre, amelyet jelenleg egy francia szakértői csoport felügyel, egy Egyiptom által finanszírozott lakásépítési projekt közben találtak rá az építkezésen dolgozó munkások. Amikor rábukkantak a temető hatalmas, ősi tégláira, abbahagyták a munkát, és kihívták a régészeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek