Hihetetlen mennyiségű antik kincsekre bukkantak - videó

Elképesztő mennyiségű ókori és középkori kincset találtak izraeli búvárok Caesarea partjainál két elsüllyedt hajóroncs maradványainak közelében. Az egyik hajó 1700 évvel ezelőtt vált az óceán martalékává, aminek következtében római kori érmék, ékszerek és figurák sokasága őrződött meg, írja az artnet.com.

Izrael, CaesareaForrás: rwayne307/Pixabay

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság búvárai rutinszerű vizsgálatokat végeztek Caesarea partjainál, amikor a figyelemre méltó felfedezést tették. Mindössze négy méterrel a felszín alatt két hajó maradványaira bukkantak, melyek a római és a mameluk korszakban, 1700, illetve 600 évvel ezelőtt süllyedtek el. A hajóroncsok között több száz, a 3. század közepéről való ezüst és bronz római érmét találtak, valamint nagy mennyiségű, a 14. századból származó arab ezüstérmét. Fazekas edények, a gonosz szellemek elűzésére szolgáló bronzharangok, ékszerek és különféle figurák is előkerültek.

Robert Kool, az Izraeli Régiségügyi Hatóság érmékkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a víz alatti leletek különösen értékesek, mert a víz alatt nincs oxigén, ami erodálná az érméket. Ebből az időszakból kevés értékes érme maradt fenn, így ezek a leletek rendkívül jelentősek.

Az ékszerek között egy lant képével díszített vörös drágakövet is találtak, ami arra a bibliai jelenetre utal, amikor Dávid király Saulnak játszik a hangszeren. Az egyik legizgalmasabb lelet egy nyolcszögletű, zöld drágakővel díszített aranygyűrű, amelybe egy kost vagy bárányt a vállán cipelő pásztor képét faragták, mely Jézust, a Jó Pásztort szimbolizálja. Caesarea a kereszténység megjelenésének egyik korai helyszíne volt, és a tengerész, aki az ékszereket viselte, valószínűleg a hit korai gyakorlója volt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek