Hosszabb ideig a Szépművészetiben marad a Bosch-kiállítás egyik fő műve

Új termet szentel Hieronymus Bosch munkáinak a Szépművészeti Múzeum. Állandó kiállításán a németalföldi festő két leghíresebb művének másolatai lesznek láthatók. Mindkét műtárgy szerepelt a július közepén, a múzeum történetének második leglátogatottabb kiállításaként zárt Bosch-kiállításon, és mindkettőt hosszabb időre kölcsönzi tulajdonosaitól a budapesti múzeum.

A Földi gyönyörök kertje-triptichon középképének vászonra és fatáblára festett másolataiForrás: szepmuveszeti.hu

A Régi Képtár újrarendezett termében, a svájci Galerie De Jonckheere jóvoltából kapott helyet a madridi Pradóban őrzött Földi gyönyörök kertje-triptichon középképének fatáblára festett másolata. Az alkotásról azt feltételezik, hogy a másolatok közül az egyik legkorábbi. A táblakép mellett látható a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött, talán még Bosch műhelyében készült Földi gyönyörök kertje vászonkép másolat is.

A másik mű a Szent Antal megkísértése című lisszaboni triptichon, amely egyfajta képi „bestseller" volt a 16. században: megközelítőleg negyvenegy kópiája maradt fenn, amelyek közül tizenkettő a középkép hű másolata.

Ennek az egyik legkvalitásosabb példánya a kiállításon látható antwerpeni tábla is, amely az antwerpeni Koninklijk Museum voor Schone Kunsten gyűjteményéből származik. Az alkotást a Bosch-kiállítás előtt az OMRRK szakemberei restaurálták, ezért cserébe vendégeskedik a mű hosszabb ideig Budapesten, olvasható a múzeum honlapján.

A Szent Antal megkísértése című lisszaboni triptichon középképének másolataForrás: szepmuveszeti.hu

A 15-16. század fordulóján, Németalföldön alkotó Hieronymus Bosch a festészet történetének egyik legeredetibb életművét hozta létre, különleges univerzumának egyedi látványvilágával a mai napig lehetetlen betelni.

Legnagyobb hatású művei között tartjuk számon a Földi gyönyörök kertje-triptichont (Madrid, Museo Nacional del Prado) és a Szent Antal megkísértése-triptichont (Lisszabon, Museu Nacional de Arte Antiga), melyek nyugtalanító részletei a mester széleskörű teológiai, természettudományos és irodalmi tájékozottságáról tanúskodnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek