Megnyitott a felújított paszmosi Teleki-kastély és fesztivállal ünnepel

Háromnapos fesztivállal nyitotta meg kapuit az elsősorban európai uniós forrásokból felújított paszmosi Teleki-kastély, mely a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonában van. 

2021-es felvétel, a kastély ekkor még felújítás alatt álltForrás: Gzsylm / wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A 18. század második felében épült, barokk stílusú épületegyüttest 1948-ban államosították, a kommunizmus idején a mezőgazdasági termelő szövetkezet használta, majd a rendszerváltás után üresen maradt, és a Beszterce-Naszód megyei önkormányzat tulajdonába került.

Felújítása pedig azért számít fontos lépésnek Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerint, mert Erdély épített öröksége hozzátartozik az itt élők identitásához, és mert a kastély "életben tartásával" sikerült megmenteni a történelm egy részét". A politikus kijelentette még, hogy függetlenül attól kié volt, vagy az évszázadokon át milyen változások tanúja volt, az a fontos, hogy most újraépítették, és nemes rendeltetést kapott azáltal, hogy kulturális központtá, alkotóközponttá alakul - olvasható az MTI hírében.

A péntek este megnyitott ArtCast Teleki fesztivál programjában kiállítások, filmvetítések, koncertek, borkóstolók, gyermekfoglalkozások, helyi termékek bemutatója, illetve lovas hintós kirándulások is szerepelnek. A rendezvénysorozatot vasárnap este a Kolozsvári Magyar Opera előadása zárja.

Paszmos falu Szászrégen és Beszterce között található félúton, közigazgatásilag Nagysajó községhez tartozik. A 2800 lakosú községben a legutóbbi népszámláláson közel négy százalék volt a magyarok aránya.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek