Ez az ukrán kikötőváros UNESCO világörökségi címet kér

Ahogy az ukrajnai háború közeledik a 200. napjához, az áldozatok száma is egyre növekszik. A feltételezések szerint eddig több mint 5000 civil veszítette életét a konfliktusban, és több mint hétmillióan menekült el Európába, írja a Time Out nevű brit magazin.

Odessza: Ez a fekete-tengeri kikötőváros több mint 300 építészeti és kulturális szempontból fontos épülettel rendelkezikForrás: Hrecheniuk Oleksii/Shutterstock

De az orosz inváziónak van egy másik oldala is: az ukrán kultúra elpusztítása. Az UNESCO még júniusban 150-re becsülte azoknak a fontos kulturális helyszíneknek a számát, amelyekben valószínűleg károk keletkeztek. Mára 184-re emelkedett ez a szám.

Az ukrán kormány kulturális örökségének védelme érdekében most egy új módszerrel próbálkozik: azt szeretné, ha Odessza városa felkerülne a világörökségi helyszínek listájára. Odessza nincs messze a frontvonaltól, és már érte rakétatámadás a háború kezdete óta.

Ez a fekete-tengeri kikötőváros több mint 300 építészeti és kulturális szempontból fontos épülettel rendelkezik. A városban számos lenyűgöző látnivaló van, mint például a Potyomkin-lépcső, vagy a Szépművészeti Múzeum, amely Ukrajna egyik legfontosabb művészeti múzeuma.

Odessza egyes részei már most szerepelnek az UNESCO listáján, de a kormány azt szeretné, ha az egész városra kiterjesztenék a védelmet. Az ukrán kormány arra is kérte az UNESCO-t, hogy a várost a kijevi és lvivi világörökségi helyszínekkel együtt minősítsék veszélyeztetetté.

Persze az valószínűtlen, hogy az UNESCO által védett státusz megakadályozná az orosz csapatokat Odessza bombázásában. De arra jó, hogy felhívja a figyelmet a fontos kulturális helyszínek megsemmisítésére, rongálás esetén pedig büntetés szabható ki a hágai Nemzetközi Bíróságon. Bármilyen kár esetén a világörökségi helyszínek az ENSZ-től is több támogatást kapnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek