Szárnyas fejvadász, Casablanca és Elvis legjobb alakítása egy helyen

A Budapesti Klasszikus Film Maraton újra visszatér a Szent István bazilika előtti térre az óriási felfújható vetítővászonnal szeptember 13. és 18. között. Ahogy a korábbi évben - mikor mi is kint ültünk a téren, és könnyes szemmel néztük az Óceánjáró zongorista című filmet - idén is egy mottó alatt, de több helyszínen rendezik meg az eseményt.

A Budapest, Bécs, Hollywood mottóval meghirdetett Film Maraton helyszínei a Toldi Mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Szent István tér és a Francia Intézet lesznek. A program szerint a nyitónapon az Oscar-díjas Kertész Mihály egyik remekművét, a Creole királyt nézhetik majd meg az érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ennek a filmnek az érdekessége, hogy főszerepében Elvis Presley élete legjobb színészi alakítását nyújtja Walter Matthau mellett - emelték ki a szervezők.

A fesztivál egyébként tartja magát ahhoz, hogy évről évre olyan filmtörténeti gyöngyszemeket hozzon el a magyar közönségnek, amelyeket sem előtte, sem utána nem lehet nagyvásznon látni. Aki ilyen filmes élményekre vágyik kuckózzon be a Szent István téren, mert a szabad ég alatt megnézheti újra a negyven éve bemutatott Szárnyas fejvadászt, illetve a Macskafogót is, amelyet a legkisebbeknek Safranek, Teufel vagy Grabowski álarcban élvezhetnek. (Takarót és ülőpárnát, esetleg meleg teát termoszban nem árt vinni az esti vetítésekre - a szerk.)

Szintén a Szent István-bazilika előtti óriásvásznon lesz látható a Győri Filharmonikus Zenekar koncertjével A tolonc című, 1914-es Kertész Mihály-film Jászai Marival a főszerepben és az amerikai filmművészetet megreformáló Szelíd motorosok is.

2021-es hangulatképForrás: Nemzeti Filmintézet / Facebook.com

Az 1956-ban kivándorolt magyar operatőr, Kovács László visszatérő szereplője lesz a 2022-es Film Maratonnak. Látható lesz tőle a Célpontok, továbbá Az utolsó mozifilm is, valamint a róla és operatőr barátjáról, a Hollywoodban szintén nagy karriert befutó Zsigmond Vilmosról szóló Nincs szükség feliratra: László és Vilmos című dokumentumfilm.

Mint a szervezők kiemelték, a Film Maraton alkalmával idén is lehetőségünk lesz találkozni az alkotókkal, akik általában a vetítés előtt mesélnek majd az aktuális filmről, a közös munkáról a színészekkel vagy rendezőtársakkal. Eljön például Budapestre a Cannes-i Filmfesztivál és a Lumiere Intézet igazgatója, Thierry Frémaux, aki élő narrációjával mutatja be le a Lumiere! - A kaland kezdete című filmjét.

A Dögkeselyűt András Ferenc rendező és Ragályi Elemér operatőr fogja felvezetni, a Napló gyermekeimnek vetítésén pedig Bánsági Ildikó vesz részt, aki Galambos Erzsi első filmszerepéről, a Csendes otthonról mesél a film vetítése előtt, míg a Sziget a szárazföldön előadásán Ember Judit rendező, illetve Ragályi Elemér köszönti a nézőket.

A 65 éves Pannónia Filmstúdió animációs remekműveit kísérő beszélgetésben Ternovszky Béla és Orosz István rendezők, Bacsó Zoltán operatőr és Kő Edit gyártásvezető mesélnek kulisszatitkokat az egykori legendás filmes műhelyről.

Kertész Mihály gazdag hollywoodi és azt megelőző pályafutásának alkotásaiból is bő merítést nyújt az idei program. Műsorra tűzik tőle a Hét tenger ördögét, a Tengeri farkast, A botrány szelét, a Casablancát, valamint a Pesten forgatott A toloncot, illetve a Bécsben felvett Az ifjú Medardust - áll az NFI közleményében. És mindez 6 napba belesürítve! Vérbeli filmrajongók maratonra felkészülni!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek