Videó: Ez az a londoni campus, amiért megvesznek a filmesek

A varázslatos filmforgatási helyszínek mindig is a gyengéink voltak, így nem csoda, hogy ez a londoni egyetemi campus pillanatok alatt levett bennünket a lábunkról. Érdekessége a helynek, hogy a szünetekben a tanulók belefuthatnak egy-egy hollywoodi hírességbe, ha szerencséjük van.

A mai Royal Holloway két főiskolából alakult ki, amelyeket két úttörő szellemiségű tanár alapított, Elizabeth Jesser Reid és Thomas Holloway. Ez a két oktatási helyszín része volt az első olyan nagy-britanniai intézményeknek, ahol nők is tanulhattak a felsőoktatásban. 

A londoni Bedford College 1849-ben nyitotta meg kapuit, a Royal Holloway College lenyűgöző épületét pedig 1886-ban Viktória királynő avatta fel. Ez a tornyos, kastélyra emlékeztető épületegyüttes még ma is a teljes campus központja.

A két főiskola 1900-ban vált a Londoni Egyetem részévé, 1985-ben pedig egyesültek, így alakult meg a mai Royal Holloway, ami bizony nem kevesebb, mint 135 hektárnyi képeslapra illő helyen terül el, és körülbelül 40 percre található London belvárosából vonattal.

Sztárok a szünetben

Ha a leendő egyetemi hallgatókat nem fogta volna meg elsőre a campus dicsőséges múltja, kastélyszerű szépsége, vagy a vele szemben található modern társépület, akkor a vonzerejére rádob egy nagy lapáttal, hogy jó ideje filmforgatási helyszínként is ismerheik, többek között a Netflix sorozatokből és filmekből.

Forrás: Royal Holloway, University of London / @royalholloway

A két épületet (a modernebb és a történelmi Royal Holloway) már korábban is használták számos forgatási projektben. Ilyen volt például a Midsomer Murders című sorozat (nálunk Kisvárosi gyilkosságok címmel vetítették), illetve a Bosszúállók: Ultron kora egyik jelenete is itt forgott. Pontosan az, amelyikben Thor, a villámok istene útmutatást kér Dr. Erik Selvigtől, akit Stellan Skarsgård alakított. De a Royal Holloway már az amerikai szuperhős mozik előtt is első osztályú forgatási helyszínnek számított. Az épület megannyi bentlakásos iskolát "alakított" már – olvasható a Timeout.com oldalán.

Forrás: Royal Holloway, University of London / @royalholloway

Díszes képgalériája karácsonyi helyszínként szolgált a Downton Abbey 2013-as filmjében, majd idősek otthonaként láthattuk az 1992-es Howards End (Szellem a házban) című filmben, mely E. M. Forster angol regényíró műve alapján készült. De termei pszichiátriai klinikát is "alakítottak" egy kevésbé sikeres filmben, az Elemi ösztön második részében. Ezt nem verte olyan nagy dobra az intézmény.

A Netflix is rátalált

Idén áprilisban pedig a TikTok-nak köszönhetően terjedt el a hír, miszerint a Netflix egyik sikersorozatának, a "Te" (You) szériának a 4. évadát forgatták itt, legalább is egy-két jelenetét. A hallgatók az iskolába érkezve fedezték fel a forgatási berendezéseket, mások a szünetben figyeltek fel a színészekre és a rendezőre, amint instruálja a stábot. 

Az intézmény honlapján a filmes lista első bejegyzett forgatási dátuma 1987-re mutat, ekkor a campuson a Morse felügyelő című krimi sorozat egyik részét forgatták, de a listán szerepel még a 2018-as Tom Clancy: Jack Ryan című sorozat is. Illetve a 2017-es Delirium című brit film, amit teljes egészében az egyetem falai között forgattak. 

A világ egyik legszebb campusának tartott helyszínt mi is meglátogathatjuk ha Londonban járunk, és szeretnénk egy kicsit a főváros környékén körülnézni, nem csak a nagyvárosban koptatni a lábunkat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek