Tartsatok velünk a világhírű, Európában játszódó filmek ikonikus helyszíneire!

Szeretitek a romantikus filmeket? Megismernétek a híres filmes helyszíneket? Akkor tartsatok velünk! Múlt heti beszámolómban Los Angeles és Las Vegas ikonikus filmes helyszíneire látogattunk el, ezen a héten Európát vesszük célba.

Róma – Csáó Lizzie!

Az egyik kedvenc európai városom Róma. Annyira szeretem az örök várost, az embereket, a látnivalókat és a finom ételeket, hogy ide mindig szívesen visszatérek. Lehet, hogy ez azért is van, mert az egyik kedvenc tinifilmem a "Ciao Lizzie!" jelenetei is itt játszódnak, és ahogy Lizzie, én is dobtam egy érmét a Trevi-kútba. A legenda szerint, aki háttal dob egy pénzérmét a kútba, az még vissza fog térni Rómába.

A híres római Trevi-kút, ahova én is bedobtam egy érmétForrás: Gáll Franciska

Egyik alkalommal, ellátogattam a Tivoli kertbe is, ami Rómától nem messze található, és ahova Paolo is elvitte Lizzie-t egy romantikus kirándulásra. A Villa D'este egy 16.századi villa Tivoliban, amely híres a teraszos, reneszánsz kertjéről és a csobogó szökőkútjairól. 

Lizzie, Paolo és én a Tivoli kertbenForrás: Gáll Franciska

Róma – Római Vakáció

Na, de ha már Rómában jártam, nem hagyhattam ki az 1953-ban készült, klasszikust, a "Római Vakáció" című filmet. Nem csak azért, mert Audrey Hepburn az egyik kedvenc színésznőm, hanem mert órákig tudnék ülni a Spanyol lépcsőn és figyelni az embereket, a történéseket, és persze várni Gregory Peckre. Magát a monumentális lépcsősort, – amely egyébként Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, 138 lépcsőfokból áll – 1717-ben Francesco de Sanctis tervezte, de elkészültét egy francia diplomatának, bizonyos Étienne Gueffiernek köszönhette, aki 20 ezer scudót adományozott a megépítésére.

Az örök város Spanyol lépcsőjénél, ami a film elkészülte óta virágba borultForrás: Gáll Franciska

London – Sztárom a párom

Londonban több hónapot is éltem, így volt időm ellátogatni a híres Notting Hill-re, ahol az egyik kedvenc filmem, a "Sztárom a párom" is játszódik. A könyvesbolt még mindig működik, és számos, a filmhez kapcsolódó ereklye is kapható ott. Emlékül vettem is magamnak egy pólót. Nagyon jó érzés volt ott járni, de sajnos nem Hugh Grant szolgált ki, és Julia Roberts sem toppant be könyvet vásárolni. Notting Hill egy nyüzsgő, trendi környék a bohém Portobello Road mentén álló egyszerű kávézókkal, közöttük pedig a híres piaccal, ahol régiségeket és vintage ruhákat árulnak. 

Londonban, a Notting Hill-i könyvesboltba is beugrottamForrás: Gáll Franciska

Verona – Levelek Júliának

Visszatérve Olaszországba, egyik hosszú hétvégén elutaztam Veronába. Vajon melyik kedvenc romantikus filmem játszódik ott? Természetesen, a "Levelek Júliának", amiben Amanda Seyfried (Sophie) felcsap Júlia segítőjének. Az egyik falban talál egy régi szerelmes levelet, és miután válaszol rá, váratlanul felbukkan az eredeti levél írója, Claire és unokája Charlie, akikkel együtt elindul felkeresni Claire régi szerelmét, Lorenzót. Én is írtam a falnál egy levelet, majd felmentem a híres erkélyre, és ott vártam az én Rómeómra. 

Júlia háza a 14.században épült, és ma már igazi zarándokhellyé vált a turisták körében. A házat évente több mint egymillió utazó keresi fel, 2009 tavaszától pedig már arra is lehetőség nyílt, hogy a szerelmespárok Júlia erkélyén mondják ki a boldogító igent.

Ó Rómeó, miért vagy te Rómeó?Forrás: Gáll Franciska

Santorini – Négyen egy gatyában

Tavaly nyáron Görögországba utaztam, egészen pontosan Santorinire, ahol a "Négyen egy gatyában" című filmeket is forgatták. Nehéz elképzelni, hogyan tudtak filmet forgatni Oiában, ebben a folyton nyüzsgő és szűk utcákkal teli városban! A 2. film végén a négy barátnő együtt utazik Santorinire megkeresni az eltűnt farmernadrágot, és segítik Lenát, hogy visszataláljon egykori nagy szerelméhez. Megkerestem az Amoudi-öbölben a sziklát, ahonnan a lányok leugrottak a tengerbe, és ahonnan a lélegzetelállító naplementét is nézték. A sziklán ülve magam elé képzeltem a film jeleneteit.

A Négyen egy gatyában 2. részének csodaszép helyszíneForrás: Gáll Franciska

Párizs – Az ördög Pradát visel

A végére Párizst hagytam, ahol a híres divatfilm, az Ördög Pradát visel néhány jelenete is játszódik. Azt tudtad, hogy a film büdzséje elég szűkös volt, így csak Anne Hathaway (Andy) és Simon Baker (Christian Thompson) utaztak Párizsba, a többi jelenetet pedig New Yorkban vették fel, és úgy vágták össze? Meryl Streepet nem vihették el, így amikor a végén beül az autóba, hozzá egy zöld hátteret vágtak be, és valójában ő egy New York-i múzeumba sétált be. Anne Hathaway-jel viszont tényleg Párizsban forgatták az utolsó jelenetet, amiben a Concorde téri óriáskeréknél egy szökőkútba dobja a mobiltelefonját. A szökőkútba a telefonom helyett én egy pénzérmét dobtam be. 

A Concorde téri óriáskerék mindkettőnk fotóján ott magasodikForrás: Gáll Franciska

 (A borítókép illusztráció, forrása: AFP/ Only France)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek