Jazzkívánságműsor, építészeti érdekességek és orgona koncert is vár ránk Szegeden

Komoly- és könnyűzenei koncertek, művészettörténeti előadások és séták, valamint könyvbemutatók mellett kiállítások is várják majd az érdeklődőket augusztus 30-tól november 10-ig a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon - olvasható az MTI hírében és az esemény Facebook-oldalán.

Forrás: Szegedi Zsinagóga / Facebook.com

A fesztivál rendezvényeinek fő helyszíne a szegedi Új zsinagóga lesz. Itt rendezik Antal Gábor dzsesszzongorista, zeneszerző nemzetközi sikereket is elérő triója és Szőke Szandra énekes, dalszövegíró közös koncertjét augusztus 30-án, ami a programsorozat nyitányának is tekinthető.

Hazánk második legnagyobb zsinagógájának számító épületben a fesztivál ideje alatt fellép a Sárik Péter Trió is, és az együtteshez énekesként csatlakozik Falusi Mariann. A remek zenekar - akiket már mi is hallottunk élőben a nyáron - szeptember 6-án mutatják be sikersorozatuk, a Jazzkívánságműsor legújabb elemét, amelyen kizárólag magyar dalok hallhatók egyedi jazzesített feldolgozásban.

A közelmúltban hagyománnyá vált, hogy különböző egyházak képviselői fontos társadalmi kérdésekről beszélgetnek a zsinagógában. Szeptember 11-én a függőségek lesz a főtéma.

Forrás: Szegedi Zsinagóga / Facebook.com

A fesztivál visszatérő vendége a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Az ő koncertjüket szeptember 13-án hallgathatjuk meg az Új zsinagógában, két nappal később pedig az egyedi hangzásvilágú Maszkura és a Tücsökraj lép fel ugyanitt.

Szeptember 18-ra épületbejárásokat terveznek a fesztivál szervezői. Az érdeklődők szakvezetéssel járhatják be Szeged egyik legszebb klasszicista műemlékét, a Lipovszky testvérek, Henrik és József tervezte Régi zsinagógát, illetve a Löw Immánuel rabbi iránymutatása alapján Baumhorn Lipót megálmodta Új zsinagógát. 

Szolgálati közlemény
A Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál koncertjeire (kivéve az említett Varnus Xavér koncertre) kizárólag a Szegedi Zsinagógában (Jósika utca 10.) lehet jegyet vásárolni nyitvatartási időben, 10-től 16 óráig.

Két nappal később Csanádi László tart orgonakoncertet, majd szeptember 22-én a Szegedi Zsidó Hitközség székházában a Löw-könyvtár történetével ismerkedhetnek meg a vendégek.

Tardoss-Tauszig Ármin végzettsége szerint vasúti mérnök volt, személye mégis leginkább grafikai és szobrászati munkái miatt maradt emlékezetes. Szeged művészeti életének aktív szervezőjeként szoros barátságot ápolt Juhász Gyulával, s támogatta József Attilát is. Életéről és munkáiról október 6-án nyílik kiállítás. A fesztivál hangversenyeinek sorát Varnus Xavér orgonakoncertje zárja november 6-án.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek