A díszvendég Dél-Korea legszebb hagyományait hozza a Mesterségek Ünnepére

A 36. Mesterségek Ünnepét, az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját az idén mintegy ezer hazai és külföldi kézműves közreműködésével rendezik meg. A díszvendég Dél-Korea, a fesztivál kiemelt témáját pedig a faművességhez kapcsolódó mesterségek adják. A fesztiválon a látványműhelyekben megismerkedhetnek a látogatók az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézműves közösségeinek munkájába.

Forrás: Antal Zsani / Koreai Kult. Központ / FB

A legkisebbeket gyerekprogramokkal, régi idők népi játékaival, a felnőtteket divatbemutatóval, táncházzal és Folk-kocsmával várják a budai Vár polgárvárosi részén, a Tóth Árpád sétányon, a Táncsics Mihály és Tárnok utcában és a Szentháromság téren keresztül a Dísz térig.

A koreai kézműves mesterek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel: kalligráfiával, templom- és népi festészettel, koreai foltvarrással, pirográfiával, kerámiaművészettel és papírfonással ismerkedhetnek meg a látogatók. A Koreai Kulturális Központ színpadi produkciókkal is készül: a nagyszínpadon naponta két alkalommal showműsorral, tradicionális hangszerekkel, táncokkal és ritmusokkal várják a közönséget. Az érdeklődők divatbemutatón csodálhatják meg a koreai népviseleteket, a hanbokokat.

A fesztivál ideje alatt, a koreai táncosok és művészek minifesztivált is tartanakForrás: Antal Zsani / Koreai Kult. Központ / FB

A fesztivál kiemelt témájához, a faművességhez kapcsolódva lesz többek között kopjafafaragás, teknő-, fakanál-, szék-, furulya- és kéregedény-készítés, kapuoszlop-faragás és zalai pásztorlegyező-faragás is. Bemutatják a különböző fafaragó díszítő technikákat, az ékrovásos technikát, a spanyolozást, a domború faragást és a karcolozást. A további programokról itt olvashatsz bővebben.

Ízek, mesék, fények

A Szent István-napi ünnepségek szerves része a Magyar Ízek Utcája, ahol a gasztronómiai különlegességek mellett családi programok és koncertek is szerepelnek a kínálatban. Idén a gabonaféléké lesz a főszerep, de meg lehet kóstolni Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyeret is.

A Hold-Fény-Mesék egyik szereplője és mesejelenete a Fanyűvő és Vasgyúró lesznekForrás: Kerekes Sára

Szent István Nap előestéjén, azaz augusztus 19-én este 21 órától egy egyedülálló látványvilágú produkcióban lehet részünk Hold-Fény-Mesék címmel az Andrássy úton, a Kodály körönd és a Hősök tere között. Az előadás, mely 22 óráig tart, a magyar monda- és mesevilág ihlette történeteket meséli él a fényfestés és az utcai installációs művészet eszközeivel, mozgó óriás alakokkal, monumentális élőképekkel, melyek közül 10 elevenedik majd meg az éjszakában. A programról bővebben itt olvashatsz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek