Épület vagy szobor? Látogatható lesz az egyik leghíresebb katalán művész alkotása

Az Espai Corberó a levegőben lebegő boltíveivel és a sehová sem vezető lépcsőivel egy meglehetősen furcsa hely. Egykori építésze Xavier Corberó építészeti és szobrászati alkotásként jellemezte a túlvilági hangulatú lebegő platformok és üres barlangok labirintusát. Az Espai egyébként katalánul „űrt" jelent.

Az Espai CorberóForrás: screenshot/youtube

A terjedelmes köztéri alkotásairól ismert Xavier Corberó (1935-2017) katalán szobrász, Spanyolország egyik leghíresebb modern művésze, 1968-ban kezdte építeni az Espai Corberót. A nyolc építményből, 300 boltívből és egy 250 fős földalatti színházból álló építményt saját workshopjának és főhadiszállásának szánta.

Az elmúlt öt évben az Espai csak előzetes időpont-egyeztetéssel volt látogatható, de most úgy tűnik, megnyitják a nyilvánosság előtt.

A Barcelona közelében álló építményt nemrég vásárolta meg a helyi önkormányzat 3 millió euróért. Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzat pontosan mit tervez az Espai Corberóval, de várhatóan turisztikai látványossággá varázsolják.

Bár az épületet Corberó özvegye, Midu Rica jelenleg is használja, és az évek során különböző filmekben és forgatásokban szerepelt, az Espai egy kissé elhanyagolt állapotban van, és szépen benőtte a gaz a futurisztikus árkádíveket, írja a Time Out.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek