Most zajlik a híres Montreux-i Jazz Fesztivál

 Montreux egy 24 ezer lakosú kisváros a svájci Genfi-tó partján, de ha fekete öves könnyűzene-rajongó vagy, akkor valószínűleg már találkoztál a nevével. Hiszen itt rendezik meg minden évben a világ egyik legnagyobb és leghíresebb zenei összejövetelét, a Montreux-i Jazz Fesztivált.

Július 1-je és július 16-a között kerül megrendezésre a Montreux Jazz FestivalForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az idei pedig már javában zajlik, olyan sztárelőadókkal, mint a Radiohead énekese, Thom Yorke, a Nick Cave & the Bad Seeds, Björk vagy Tom Jones.

A mára hatalmas fesztivállá duzzadt, több mint két hetes esemény, amit 1967-ben rendeztek meg először, kezdetben egy szerényebb, háromnapos jazzfesztivál volt. Igaz, már az első alkalommal is olyan híres előadók léptek fel itt, mint Miles Davis, Keith Jarrett, Nina Simone, és Ella Fitzgerald.

Montreux, amikor épp nincs fesztiválForrás: ChiemSeherin/Pixabay

Az 1970-es években a fesztivál szélesíteni kezdte az előadók listáját, így megjelent a blues, a soul és a rockzene is, fellépett többek között a Led Zeppelin, a Pink Floyd, Frank Zappa, és a Deep Purple is. Az évszázad vége felé pedig már az összes kontinens zenéje képviselve volt, bár a legnagyobb hangsúly a brazil zenére tevődött át. Fellépett Santana, Van Morrison, a Soft Machine, Eric Clapton és Ray Charles is koncertezett itt.

A Radiohead énekese, Thom Yorke a The Smile nevű zenekarával lép felForrás: MTI/EPA/Keystone/Valentin Flauraud

Mára minden létező zenei stílust megtalálunk a programban, de a jazz továbbra is fontos része a fesztiválnak, ami minden évben körülbelül két hétig tart, és több mint 200 000 fős közönséget vonz.

A legendás tűzeset, amelyből megszületett a rocktörténet egyik leghíresebb száma 

A fesztivált eredetileg a montreux-i kaszinóban tartották, amely 1971-ben leégett Frank Zappa fellépése közben, amikor valaki lángba borította a mennyezetet egy lángszóróval. Ez az esemény azért olyan fontos a könnyűzene történetében, mert ebből született meg a Deep Purple Smoke on the Water című száma.

Vízi színpad a Genfi-tavonForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Bár a kaszinót újjáépítették, a fesztivál mára a tó partján lévő Montreux Convention Centre-ben zajlik, illetve a körülötte lévő szabadtéri színpadokon, valamint a tavon cirkáló hajókon és a régióban közlekedő vonatokon.

A Freddy Mercury szobor a tó partján

A város nem csak a fesztivál révén fonódik össze a könnyűzenével. A Queen énekese, Freddie Mercury (1946-1991) élt is Montreux-ban, sőt, a Queen hat albumát, köztük a Made in heaven címűt is itt vették fel.

A legendás Freddy Mercury szobor a tó partjánForrás: robertharding via AFP/Angelo Cavalli/Angelo Cavalli

Emlékére 1996-ban egy bronz szobrot állítottak a tó partján, ahova a Queen-rajongók mind a mai napig ellátogatnak, ha éppen Montreux-ban járnak. Egyik kolléganőnk is járt már a jazzfesztiváljáról, csodálatos és patinás hoteljeiről híres városban, és ő is állt már a zenetörténelem egyik legkiemelkedőbb énekesének és dalszerzőjének szobránál.

Forrás: Wikipedia, Montreux Jazz Festival

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek