Rómában egy ókori híd romjai bukkantak elő a Tiberis folyó medréből

Múlt héten beszámoltunk róla, hogy a súlyos aszály miatt elapadtak a folyók Olaszországban. A helyzet tovább romlik, ugyanis Rómában egy Nero császár korából, vagyis az első századból származó híd maradványai tűntek elő a Tiberis folyó medréből, amelynek vízszintje minimálisra csökkent a rendkívüli szárazságban – adta hírül az MTI. 

Az alacsony vízállás miatt láthatóak az ókori romokForrás: AFP/Andreas Solaro

Az ókori híd talapzatának több romos maradványa bukkant elő. A Nero császárnak tulajdonított ókori híd helye ismert volt, de a szerkezet a történelem során nagyon ritkán volt látható, mivel maradványait a Tiberis fedi el. A ma Teverének hívott folyó szintje a megszokott legalább négy és fél méterről most 112 centiméterre süllyedt. A túl alacsony vízszint veszélyt jelent a folyó ökoszisztémájára, és a hajózást is akadályozza. Lazio tartomány elnöke, Nicola Zingaretti a folyó területét már korábban katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a tartós csapadékhiány miatt.

Az alacsony vízállás veszélyezteti az ökoszisztémát és a hajózást isForrás: AFP/Andreas Solaro

Az első századra datált híd az ókori Rómában a Nero császár építette stadion felé vezetett, amely a mai Vatikán területén állt. A városnak ezen a részén – a folyó jobb oldalán – találták meg Nero anyja, Agrippina villáját is. A híd ugyanott kötötte össze a Tiberis-folyó két oldalát, ahol most a II. Viktor Emánuel olasz királyról elnevezett híd húzódik, mely az Angyalvárral szemközti híd mellett található. Az ókori híd megmaradt magasabb részeit a 19. században bontották le a hajózás akadálymentesítése érdekében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek