Dél-afrikai képzőművésszel indít a Városliget új, kortárs kiállítótere

William Kentridge dél-afrikai képzőművész Lágyabban játszd a táncot című videóinstallációjával nyílt meg hétfőn a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér a Millennium Házában. Az intézmény a Műcsarnok otthonának épült 1885-ben, de kicsinek bizonyult erre a célra.

A felújított Millennium HázaForrás: MTI/Róka László

Az utóbbi évtizedekben az épület rendkívül rossz állapotba került, amíg a Liget Budapest projekt keretében végrehajtott, átfogó rekonstrukciónak köszönhetően helyre nem állították az állapotát.

A Millennium Házában az utóbbi években a Városliget történetét áttekintő kiállítás kapott otthont. A közelben nemrég megnyílt Néprajzi Múzeumban azonban helyet kapott a Liget látogatóközpont is, így a sokáig Olof Palme Ház néven ismert épület visszakapta eredeti kiállítótér-funkcióját.

 

A NEO a világ legnevesebb kortárs képzőművészeinek munkáit fogja elhozni BudapestreForrás: Városliget Zrt.

Színvonalban is a legmagasabbra teszik a mércét: a mintegy 350 négyzetméteren kialakított NEO a világ legnevesebb kortárs képzőművészeinek munkáit fogja elhozni Budapestre – hangsúlyozta a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László, a megnyitón.

A kiállítótér mindjárt a kortárs képzőművészet vezető alakjai közé tartozó William Kentridge egyik főművének számító, nyolccsatornás videóinstallációval nyílik meg, amelyet először mutatnak be Magyarországon.

A NEO mostantól a kortárs képzőművészet bemutatására szolgáló térként működik, hasonlóan a londoni Kensington Gardens közepén álló Serpentine Galleryhez.

William Kentridge 2011-ben nagy sikerű kiállításon mutatkozott be a Szépművészeti Múzeumban, amely néhány éve vette meg az alkotó Lágyabban játszd a táncot című munkáját, azzal a céllal, hogy a felépítendő Új Nemzeti Galériában önálló térben állítsák majd ki.

A kiállítás kurátora, Fekete Dávid szerint a dél-afrikai művész videóinstallációja a Szépművészeti legjelentősebb kortárs akvizíciói közé tartozik, amelynek nyilvános bemutatására évek óta vártak a múzeum szakemberei.

Az installáció október 2-ig látható a Szépművészeti Múzeum új kiállítóterébenForrás: MTI/Balogh Zoltán

A mű Kentridge összegző igényű, monumentális alkotása: a videóinstalláció embersziluettek véget nem érő vonulását ábrázolja andalító zenére egy sivár tájban. Ez az alkotás az egész kentridge-i életmű egyik kulcsműve, a panorámaszerű körmozi felfogható társadalmi körképként, sajátos helyzetképként, ugyanakkor az installáció egésze a folytonos mozgásnak és az elbizonytalanodó identitásoknak - emelték ki a szervezők.

A Lágyabban játszd a táncot című installáció október 2-ig látható a Szépművészeti Múzeum új kiállítóterében, a Millennium Házában - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek