Már a sarkon van az ország legnagyobb képregényes fesztiválja

A háromnapos eseményt, a Magyar Képregény Szövetség által megszervezett 17. Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivált június 3-5. közé tervezik a szervezők, és megannyi képregényes programmal, beszélgetésekkel, külföldi vendégek előadásaival és workshopokkal várják az érdeklődőket.

Egy idei kiállítás felvétele a Restro PuskinbanForrás: ©Dancs Enikő Bianka (Mia) / Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál / Facebook.com

A fesztivál programjait több helyszínen is megtaláljuk, de főként a Dürer Kertben zajlanak majd az események. A június 3-án, pénteken 18 órakor nyíló képregénykiállítást a Restro Puskinban tekinthetjük meg, Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója pedig az Olasz Kultúrintézetben tart masterclasst szintén pénteken.

A Francia Intézetben június 4-én Ronan Toulhoat francia képregényszerző- és rajzoló várja az érdeklődőket. Programja egy gyerekek számára tartott workshopból és egy interaktív előadásból áll majd a digitális rajzolásról.

Vasárnap, június 5-én, a fesztivál zárónapján a Dürer Kertben tartanak egész nap programokat, ahol számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint az Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt, vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve.

A vásár mellett egy kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők Így készül az Asterix! címmel. A Móra Kiadó közreműködésével a látogatók megnézhetik, hogyan kelnek életre az Asterix képregény karakterei, és végigkövethetik az alkotói folyamatokat is – olvasható Képregényfesztivál Facebook oldalán is a sok-sok porgrampont között.

A Dürer Kert színpadán hazai és nemzetközi alkotók, szakértők fognak beszélgetni a karrierjükről, nemzetközi trendekről. Dunai Tamás képregénykutató és Mahmud Asrar (Marvel, DC és Image Kiadók rajzolója, címlap-grafikusa) a Marvel univerzumát mutatják be többféle szempontból, Walter Venturi és Ronan Toulhoat pedig karrierjéről és az alkotói folyamatokról beszél.

Forrás: Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál / Facebook.com

A vasárnapi színpadi programok mellett átadásra kerülnek az Alfabéta- és a Korcsmáros Pál-díjak is. Munkásságának elismeréseként és a 2021-ben bizonyított igen aktív kutatói és rendezvényszervezői aktivitásáért a Korcsmáros Pál-díjat idén Kertész Sándor kapja.

A nap zárásaként a látogatók a Roboraptor Nagy Multiverzum kvízén mérettethetik meg magukat, amin bárki részt vehet okostelefonja segítségével. A nyertest filmes-képregényes ajándékokkal jutalmazzák.

A fesztivál zárónapján, június 5-én képregényes workshopokkal is várják az érdeklődőket: a manga karakterek és azok arckifejezései, jelentései mellett a résztvevők megalkothatják saját szuperhősüket is. A vízitündér Alfabéta-díjas rajzolójával, Benczédi Anna Júliával pedig egy kollaboratív, többkezes képregény alkotásban gondolkodhatnak a történetvezetés lépéseiről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek