Megújult termekben várja a látogatókat a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum

Felújítások után péntektől újra látogatható a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti kiállítása, ahol a 20. századi magyar művészetttel ismerkedhetünk – írja az MTI az intézmény közleményére hivatkozva.

Rippl-Rónai JózsefForrás: Szilas in the Virág Judit Gallery, Budapest/Wikipedia

A múzeum Fő utcai épületének második emeletén berendezett, mintegy félezer alkotásból álló tárlat a magyar modern művészet meghatározó vonulatait mutatja be, és a Rippl-Rónai József által is elindított modern festészeti gondolkodásra helyezi a hangsúlyt a festőművész kaposvári kultusza jegyében.

A múzeumnak az elmúlt hónapokban kifestett, korszerű világítástechnikával felszerelt termeiben megismerkedhetünk a 19. század második felének művészetével, a Nagybányai Iskola, a Nyolcak festőcsoport, az avantgárd képviselőivel, az alföldi művészekkel és a korabeli művésztelepekkel, csoportosulásokkal is.

A látogatók olyan mesterek alkotásait csodálhatják meg, mint Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Egry József, Kádár Béla, Barcsay Jenő és mások mellett Martyn Ferenc– olvasható a tájékoztatóban.

A tárlat megújítására a kiállítótér elavult infrastruktúrája miatt volt szükség. A munkálatok lehetővé tették múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas helyiség kialakítását, s azt is, hogy a vendégek jól értelmezhető vizuális környezetben fedezzék fel a művészeti folyamatok változásainak mélyebb rétegeit, megértsék azok összefüggéseit.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek