Az aprólékosság és a részletgazdagság netovábbja - A Nemzetközi Csipkekiállításon jártunk

Horvátország vendégszereplésével rendezték meg a XXI. Nemzetközi Csipkekiállítást Kiskunhalason. Az ünnepélyes megnyitón, homokfestést, citerakoncertet és divatbemutatót is rendeztek. Az eseményen modellként volt szerencsém fellépni, így sok érdekességet is megtudtam erről a ma is népszerű díszítési formáról. 

Az esemény a kiskunhalasi Csipkevarrók szobornál tartott megemlékezéssel vette kezdetét, majd ünnepélyesen megnyitották a kiállítást a díszvendégek érkezésére. Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány elnöke elmondta, hogy ez a rendezvény egy jubileumi sorozat nyitánya. Kiemelte, hogy a halasi csipke 120 éve ugyanazzal a technikával készül, és ugyanúgy a csodájára járnak, mint születése pillanatában. A jubileumi évet számos eseménnyel, emlékérem és könyv kiadásával szeretnék emlékezetessé tenni.

A Kiskunhalasi múzeumban a leghíresebb magyar csipkék láthatókForrás: Gáll Franciska

A Nemzetközi Csipkekiállítás idei díszvendége Horvátország. A két ország közös múltja, közös történelme a kézműves tradíció hasonlóságában is megmutatkozik, mégis számos helyi sajátosság, jellegzetesség teszi mindkét ország csipkéit különbözővé és egyedivé.

Ezúttal 9 horvát csipkeműhely alkotásait tekinthetik meg a látogatók, többek között a világhírű és több száz éves hagyománnyal rendelkező csipkéket Lepoglava városából, Hvar és Pag szigetekről. Emellett érkeztek csipkék Križevci, Primosten, Sikirevci, Split, Sveta Marija és Trg városából is.

Idén Horvátország a díszvendégForrás: Gáll Franciska

A kiállításon megjelennek Magyarország különböző tájegységeinek csipkéi, mint a höveji, gömöri, hunnia, pannónia csipke, valamint bemutatkoznak az olyan különböző készítési technikák alkotásai, mint a varrott, vert, kötött, rece, horgolt és fonott csipkék. A különböző technikák esetén különbözőek a munkaeszközök és különböző a megjelenés, viszont egy valami közös, az alkotók a szépség és harmónia iránti elkötelezettsége.

Kiállításra került a világ legszebb csipkéje is (hat állatot ábrázol), melyet magyar csipkekészítő tervezett, és az 1937-es Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert. 

A kiállításon a hatállatos díjnyertes csipke is megtekinthetőForrás: Gáll Franciska

A rendezvényen fellépett a kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar és Sáli Levente festőművész, homokanimátor, aki látványos homokanimációs előadással jelenítette meg a csipkét és a magyar motívumokat. Ezután következett "Érték és szépség" címmel Hrivnák Tünde divattervező halasi csipkével ékesített ruhakollekciójának bemutatója.

Már régóta dolgozom modellként a tervezővel, és minden alkalommal elvarázsolnak egyedi ruhakölteményei. Nagyon jó érzés és megtiszteltetés viselni a ruháit, és örömmel tölt el, mikor a bemutató után a vendégek nekünk is gratulálnak. Általában a divatbemutatókon komoly, rezzenéstelen arccal kell vonulni, de ennél a márkánál szerencsére mindig lehet mosolyogni, ami ezekben a ruhákban nem is nehéz. A nappali és estélyi ruhák a modern és a klasszikus hangulat ötvözetei, a csipke időtállóságának bizonyítékai. 

Büszkén vonultunk a halasi csipkével díszített ruhákbanForrás: Gáll Franciska

A megnyitó utáni állófogadáson közelebbről is szemügyre vehettük a kiállított csipkéket. Lehetőségünk volt megismerkedni a csipkekészítőkkel, és megtudtuk, hogy egy-egy nagyobb csipketerítő elkészítése 2000-3000 munkaórát is igénybe vesz. A három egymáson keresztbefektetett hal 1935 óta a halasi csipke védjegye, és ez a motívum azóta is megtalálható minden egyes darabon.

A Halacsi Csipke múzeum május 1-től szeptember 30-ig hétfőtől vasárnapig: 9-től 17 óráig tart nyitva. A felnőtt belépőjegy 750 forintba, a gyermek és nyugdíjas belépőjegy pedig 500 forintba kerül. A múzeumban a Markovits Mária Kiállítóteremben találjuk az állandó, vagyis a Halasi Csipke történetét bemutató kiállítást, valamint a Galéria Kiállítóteremben a Halasi csipke anno... történeti fotókiállítást. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek