Egy vagyonért kelhet el a konyhában évtizedekig lapuló császári váza

A kínai váza egy angliai konyhában lapult évtizedeken keresztül, mielőtt kiderült, hogy egy rendkívül ritka, 18. századi kínai műkincs, amely Csien-lung császár számára készült. A vázát egy sebész néhány száz fontért vásárolta meg az 1980-as években, írja a CNN, a brit székhelyű Dreweatts aukciósház közleményére hivatkozva, amely még ebben a hónapban aukcióra bocsátja a műtárgyat. 

A konyhában talált császéri Csien-lung porcelánForrás: Dreweatts

A sebész később a fiának adta át, aki nem ismerte fel az értékét, és a konyhában tartotta. A kicsit több mint fél méter magas, élénk kék színű vázát feltűnő arany és ezüst díszítés borítja; talpán Csien-lung kínai császár (1736-1795) jellegzetes hat karakteres jele látszik. A becslések szerint 100 ezer és 150 ezer font közötti összegért (45 millió forinttól 67 millió forintig) kelhet el a Dreweatts május 18-i aukcióján.

A gyönyörű kék színű tűrgyat arany és ezüst díszítés fediForrás: Barney Hindle/Dreweatts

"Az ilyen típusú felfedezések nagyon ritkák egy értékbecslő életében" – mondta a CNN-nek csütörtökön Mark Newstead, a Dreweatts ázsiai kerámiákkal és műalkotásokkal foglalkozó szaktanácsadója. Newstead egy barátjánál töltött ebéd alkalmával látta először a vázát még a 90-es évek végén, ami a konyhaasztal melletti alvófülkében állt. "Felvigyeltem fényességére és finom díszítéseire, és bár akkoriban a fő szakterületem az európai kerámia volt, volt egy erőteljes megérzésem, hogy a 18. századból való, és hogy egy nagyon értékes darab" – tette hozzá Newstead.

A váza alján szereplő jel sien-lung kínai császár (1736-1795) jellegzetes hat karakteres jeleForrás: Barney Hindle/Dreweatts

Néhány évvel később a vázát egy sokkal biztonságosabb helyre, a szalonban lévő mahagóni tálalószekrényre helyezték át. Ezután alaposabban megnézte, és ekkor már gyanította, hogy egy Csien-lung-vázáról van szó. A műtárgy azonban még 20 évig ott maradt, ahol volt.

Newstead a vázát a császári Csien-lung-porcelán rendkívüli példájaként írta le, amely különösen szokatlan zománcozási technikákat és feltűnő színeket alkalmazott.

Az aukciósház szerint az aranyozással és enyhén megemelt ezüsttel festett kék vázák előfordulása nagyon ritka, aminek a bonyolult technikai kiveitelezés az oka.

"A váza kivételes minősége, monumentális mérete és impozáns megjelenése, valamint finom és mutatós díszítése alkalmassá tette hogy a Csien-palota prominens dísze legyen" – tette hozzá az aukciósház.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek