Egy vagyont érő rajz került elő a kidobott holmikat áruló boltban

Egy eredeti Egon Schiele rajz került elő egy meglehetősen valószínűtlen helyről, egy karitatív szervezet adományboltjából, írja a The Art Newspaper.

A Habitat for Humanity karitatív szervezet egyik adományboltjaRestore - Habitat for Humanity/Facebook

A grafikát egy hobbi műkereskedő találta a rászorulóknak lakhatást biztosító Habitat for Humanity boltjában, ahol kidobott holmikat, használt tárgyakat, bútorokat, készülékeket és építőanyagokat árulnak. A rajzot az osztrák expresszionista festő, 1918-ban készítette, 28 éves korában, nem sokkal a halála előtt. A fiatal lány aktját ábrázoló grafika jelenleg a New York-i Galerie St Etienneben van kiállítva, és az árát 100 ezer és 200 ezer dollár közötti összegre (29,3-58,6 millió forint) becsülik.

Egon Schiele korábban ismeretlen Fekvő női aktja (1918)Galerie St. Etienne

Ha a kép elkel, a tulajdonosa az ár egy részét a Habitat for Humanitynek szeretné adományozni.

A férfi 2018 júniusában egy emailben kereste meg Jane Kallir művészettörténészt és Schiele-szakértőt, néhány homályos fotót csatolva azzal, hogy valószínűleg egy eredeti Schiele művet vásárolt.

Kallir, aki 30 éve foglalkozik Schiele művek eredetiségének vizsgálatával eleinte szkeptikus volt, tekintve, hogy a hasonló megkeresések kilencven százalékában hamis műről van szó. Egy élesebb képet kért a férfitől, aki azonban csak egy év múlva jelentkezett újra. De az élesebb fotó láttán Kallir már úgy gondolta, jó esély van rá, hogy eredeti Schiele munkáról van szó, és arra kérte a kép tulajdonosát, hogy hozza be a rajzot a galériába.

Kiderült, hogy az ábrázolt lány Schiele gyakori modellje volt 1918-ban, hol egyedül, hol az anyjával pózolt a művésznek, meséli Kallir. A kutatások során arra is fény derült, hogy a rajz egy huszonkét részes sorozatba illeszkedik,amelyiknek a darabjai közül kettő valószínűleg ugyanazzal az alkalommal készült, mint a most előkerült kép. A rajzok legtöbbje a Lány című litográfiához készített vázlatok. 

A mellkas és az arc vonásainak rövidülése, ahogy a modell hanyatt fekszik, az orr rajzolata Kallir szerint mind Schielére mutatnak. De a hordozó és a fekete kréta is alátámasztotta a mű eredetiségét – tette hozzá a műszakértő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek