Több mint egymilliárd forintért kelt el a világ legnagyobb drágaköve

Az Enigma, mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja 555,55 karátos (111,11 grammos) és korábban még sosem volt látható nyilvánosan. A február 9-i aukció előtt Dubaiban állították ki először - mesélte a  - Sotheby's aukciósház londoni ékszerszakértője. A drágakövet végül 3,16 millió fontért, azaz 1,32 milliárd forintért árverezték el Londonban, tudtuk meg az MTI-től.

Az EnigmaForrás: Anadolu Agency via AFP//Rasid Necati Aslim

"A gyémánt több mint két évtizede volt az eladónál, aki nem kívánta felfedni kilétét. Arról, hogy ezt megelőzően hány tulajdonosa volt, családi örökség része volt-e, nincsenek információk."

Az Enigmát 2004-ben ítélte az amerikai GIA drágakőkutató és a svájci Gübelin ékszerház a világ legnagyobb természetes fekete gyémántjának, 2006-ban pedig bekerült a Guinness Rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb csiszolt gyémántja. A drágakő egy karbonádó, vagyis fekete gyémánt. Ezek nem túl gyakori képződmények, keletkezésük 2,6-3,8 milliárd évre nyúlhat vissza. Nyomokban nitrogént és hidrogént tartalmaznak, valamint oszbornitot, amely csak a meteoritokban fordul elő.

Ilyen gyémántokat csak Brazíliában és a Közép-Afrikai Köztársaságban találtak eddig. Az aukción eladott gyémántok árrekordját a Pink Star tartja, melyet 71,2 millió dollárért árvereztek el 2017-ben a Sotheby's hongkongi aukcióján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek